Komşularınız Öğrenince Tarif Canavarı Kesilecekler Kıymalı Mercimek Köftesi Nasıl Yapılır?

Komşularınız Öğrenince Tarif Canavarı Kesilecekler Kıymalı Mercimek Köftesi Nasıl Yapılır?

Canınız köfte çektiğinde bu tarif aklınıza gelecek.. Köfteler Türk mutfağının vazgeçilmezleridir. Peki hiç kıymalı mercimek köftesi denediniz mi?

Genelde canım köfte çektiğinde bu tarifi yapıyorum. Daha doyurucu oluyor üstelik çok daha lezzetli. Sadece görüntüsü değil kokusu bile müthiş. Gören komşularım açıkçası başıma tarif canavarı kesildiler.

Anlat anlat bıktığım için burada paylaşmaya karar verdim. Ayrıntılı bir şekilde sizlerle malzemelerini paylaşıyorum ve devamında da yapılışını anlatacağım. Sizin de yapmanız gereken bu tarif doğrultusunda köftenizi yapmak.. 

Malzemeler:

3 yemek kaşığı kadar sıvı yağ
1 adet kuru soğan
1 su bardağı kadar yeşil mercimek(haşlanmış)
100 gram kadar yeni çekilmiş dana kıyma
1 adet orta boy yumurta
1,5 çay kaşığı kadar tuz
1 çay kaşığı kadar karabiber
1 çay kaşığı kadar kimyon
1,5 çay kaşığı kadar  kuru nane
1 diş sarımsak(ezilmiş)
1/2 demet maydanoz(kıyılmış)
1/2 su bardağı kadar galeta unu
4 yemek kaşığı kadar  su

Tarif Nasıl yapılır?

İlk olarak 1 adet Soğanı yemeklik bir biçimde ince ince doğrayın. Bir tavaya sıvı yağını ekleyip hafifçe sonrasında ısıtın. Yemeklik doğradığınız soğanları saydamlaşıncaya dek tavada soteleyin ve ardından ocaktan alıp soğumasını bekleyiniz.   Haşlamış olduğunuz yeşil mercimekleri geniş bir kaseye alın ve sotelenmiş soğanları üzerine ekleyiniz. Geriye kalan tüm malzemeleri sırayla kasenin içine ekleyiniz. Tüm malzemeler birleşip homojen bir köfte harcı elde edinceye dek yoğurunuz. Köftelere şekil vermek için sonrasında elinizi ıslatınız ve devamında ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve elinizle bastırarak köfte şeklini istediğiniz şekilde verin. Köfteleri kızartırken Tercihen yapışmaz tavaya dilerseniz çok az yağ ekleyerek ısıtmaya başlayınız. Şekil verdiğiniz köfteleri tavada arkalı önlü kızarıncaya dek güzelce pişirin. Yaklaşık 6 dakika civarı pişirmeniz yeterli olacaktır..

En iyi köfte ustaları dahi bu tarifi gördüğünde çok şaşırıyorlar. Ben bu tarifi Zonguldak'ta yaşayan bir komşumdan öğrenmiştim. Zonguldak'ta bir dönem yaşarken yapıyordu sık sık.

İstanbul'a taşınmış olsam da hiç aklımdan çıkmadı. Ne zaman canım köfte çekse hemen bu tarifi yaparım :))

Şimdiden afiyet olsun hepinize.. Kendinize saklamayın arkadaşlarınızla da paylaşın

En Yeniler