İsveç köfte (İKEA Köftesi) Nedir, Nasıl Yapılır? İşte Tarifi
Orjinal adı Köttbullar olan İsveç köftesi aslında bildiğimiz misket köftesinden yapılıyor. Farkı et suyu ve kremayla hazırlanan özel sosunda saklı.
Emin olun İKEA'ya sadece alışveriş yapmak için değil, bu köfteyi yemeye giden yüzlerce insan var.
Bu tariften sonra isveç köfteyi evde yapıp, müthiş lezzeti yapmanın haklı gururunu yaşayacaksınız:)
Sabırsızlandığınız farkındayız, sizi bekletmeyelim ve hemen tarifimize geçelim
İSVEÇ KÖFTESİ İÇİN MALZEMELER
- 700 gr köftelik kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 2,5 yemek kaşığı galete unu
- 1,5 yemek kaşığı un
- 1 yumurta
- 5 yemek kaşığı süt
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 buçuk tatlı kaşığı tuz
Sosu için
- 1,5 yemek kaşığı tereyağ
- 1,5 yemek kaşığı un
- 1,5 su bardağı et suyu
- 1,5 çorba kaşığı nişasta
- 6 çorba kaşığı krema
- 2-3 çorba kaşığı soya sosu
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- Tuz
Kıvamı koyu olursa su ilave edebilirsiniz.
Nişastayı eklemeden önce 4 çorba kaşığı suda karıştırın topaklanmasın.)
KÖFTEYİ HAZIRLAYALIM
Derin bir karıştırma kabına kıymayı koyun. Soğanı rondodan geçirip kıymaya ekleyin. Köfte için gerekli diğer malzemeleri de koyup 10 dakika güzelce yoğurun. Yoğurma işlemi önemli iyice özdeşleşmesi lazım. Köfteyi yoğurduktan sonra streç filme sarıp 30 dakika buzdolabında dinlendirin. Daha sonra ceviz büyüklüğünde toplar yapıp minik köfteleri hazırlayın.
EFSANE SOSUNU HAZIRLAYALIM
Tereyağını tavaya koyup eritin. Unu ilave edip unun kokusu gidene kadar kavurun. Bu arada tel çırpıcı ile sürekli karıştırın. Azar azar et suyunu ekleyin. Küçük bir kasede nişastayı 4 çorba kaşığı suda eritin ve onu da ilave edin. Son aşama olarak krema ve varsa soya sosu, tuz ve karabiberi ilave edip ocağın altını kapatın. Sos bekledikçe koyulaşabilir, gerekirse et suyu ya da su ilave edebilirsiniz. Kabuk bağlamaması için ara ara karıştırın.
KÖFTELERİ KIZARTALIM
Geniş bir tavaya 1 çay bardağı kadar sıvı yağı koyup kızdırın. Top köfteleri ilave edip tavayı sallayarak her tarafının eşit şekilde kızarmasını sağlayın. Kızaran köfteleri servis tabağına alın.
SERVİS AŞAMASINA GEÇELİM
Kızaran köftelerin üzerine sıcak sosunuzu gezdirin. Yanında haşlanmış brokoli ile servis edebilirsiniz. Dilerseniz sosun içerisine köftelerin hepsini koyup harmanlayıp da servis edebilirsiniz. İnce kıyılmış maydanoz serpin, yanına da kızartmış patates ya da patates püresi yaptınız mı tamamdır.
Not: Sosuna 1-2 çorba kaşığı hardal ilave edebilirsiniz. İsveç'te lingonsylt adında bir sosla servis ediliyor.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.