Etsiz köfteyi şahlandıran ıspanaklı ekşili bulgur köftesi tarifi

Etsiz köfteyi şahlandıran ıspanaklı ekşili bulgur köftesi tarifi
Ispanaklı ekşili bulgur köftesi, Malatya Mutfağının yöresel yemeklerinden birisidir. Kıymasız yoğurulan köftenin çok fazla yoğurulmasına gerek olmadığı için oldukça da pratik yapılıyor. Hem sağlık hem de lezzet fışkıran bu yemeği siz de mutlaka deneyin...

Malatya, köfteleriyle ünlü bir mutfak. 80'e yakın farklı köfte tarifiyle oldukça zengin. Bugün menümüzde ıspanaklı ekşili bulgur köftesi var. Kış aylarında sıkça yapılan bu yemek, orjinalinde kepeği alınmamış bulgurla yapılır. Sumak ekşisi yerine erik ekşisi de kullanılır. Yörede içerisine haşlanmış mercimek ya da nohut ekleyenler de var. Her şekilde oldukça besleyici ve lezzetli bir yemek çıkıyor ortaya. Üzerine sarımsaklı yoğurt da dökdünüz mü başka da birşey istemez yanında. Canınız cektiyse lafı uzatmadan hemen tarifimize geçelim.

Ispanaklı Ekşili Bulgur Köftesi için gerekli malzemeler nelerdir?
➞ 150 gr ıspanak
➞ 6-7 tane ıspanak kökü

Köftesi için;
➞ 1 su bardağı ince bulgur
➞ 1 yemek kaşığı irmik
➞ 2 yemek kaşığı un
➞ 1 tatlı kaşığı tuz
➞ 1 su bardağından biraz fazla su
➞ 1 çay kaşığının ucuyla karabiber

Sosu için;
➞ 1 adet kuru soğan
➞ 1.5 yemek kaşığı tereyağı
➞ 1 yemek kaşığı domates salçası
➞ 1 tatlı kaşığı biber salçası
➞ 1 litre su
➞ 1 yemek kaşığı sumak (ya da sumak çiğidi) + 1 su bardağı kaynar su
➞ 1 çay kaşığı kimyon
➞ bir tutam reyhan
➞ 1 tatlı kaşığı tuz

Ispanaklı Ekşili Bulgur Köftesi nasıl yapılır?
✔️ Geniş bir kaseye irmiği, ince bulguru alıp karıştırın. Tuzu, karabiberi ve 1 su bardağından bir miktar fazla kaynar suyu ekleyip bir tabakla üzerini kapatıp 15 dakika bekletin.
✔️ Varsa sumak çiğidini yoksa sumağı kaynar suya koyup üzerini kapatın
✔️ Bulguru kaşıkla karıştırın ve ılımaya bırakın. Ilıyan bulgura unu ekleyin. Elinizi ıslata ıslata 2-3 dakika macun kıvamına gelene kadar yoğurun.
✔️ Soğanı yemeklik doğrayın. Ispanakları da yarım parmak kalınlığında doğrayın.
✔️ Elinizi hafif ıslatarak hamurdan misket şeklinde köfteler yapın. Üzerinin kurumaması için bir örtü örtün.
✔️ Tencereyi ocağa alın. Tereyağını koyup eritin. Soğanı ekleyip soğan iyice rengini alana kadar kavurun.
✔️ Salçaları ekleyip eze eze kavurun. 1 litre sıcak suyu da ilave edin. Sumak suyunu süzüp yemeğimizin sosunu kaynamaya bırakın.
✔️ Kaynayan sosa ıspanak köfteyi ekleyip 5 dakika kaynatın. Ardından köfteleri ekleyin.
✔️ Köfteler kaynayınca tuzunu, reyhanını, kimyonunu ekleyin. Son olarak ıspanakları ekleyip kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı bir şekilde 5 dakika kaynatın. Ocağın altını kapatıp 5 dk dinlendirip servis edin.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın
Tarifin kaynağı: Ustadan Al Tarifi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler