İftara Ne Yapsam Diyenlerin Kurtarıcısı Geldi: Lokanta Usulü Terbiyeli Tavuk Çorbası Etli Biber Dolması Ev Yapımı Yoğurt Portakallı Revani
Ramazan bitiyor, son iftarlar malesef. Saglikhaberciniz okurları için son iftarlar için harika bir menü hazırladık.
İşte günün menüsü;
- Lokanta Usulü Terbiyeli Tavuk Çorbası
- Etli Biber Dolması
- Ev Yapımı Yoğurt
- Portakallı Revani
LOKANTA USULÜ TERBİYELİ TAVUK ÇORBASI
- 2 adet tavuk kalça but
- Tavuğu haşlamak için 6 su bardağı su
- 5 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1.5 yemek kaşığı un
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı pulbiber
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Daha sonra kullanmak için bir miktar su (3 su bardağı yaklaşık duruma göre eklenebilir)
- Yarım tatlı kaşığı kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kaşığı kimyon
- Yeteri kadar tuz
Terbiyesi için:
- 1 yumurta sarısı
- Yarım limon suyu
Tarif: Geniş bir tencereye tavuğu, tuzu ve suyu koyup haşlamaya bırakın. Yaklaşık 20 dakikada tavuklar haşlanıyor. Ara ara çıkan köpükleri mutlaka alın. Haşlanan tavukları süzüp kenara alın. Başka bir tencereye sıvı yağını alın. Isınınca kuru naneyi ekleyin. Unu ilave edip durmadan karıştırın. El çırpıcısı ile unun kokusu çıkana kadar kavurun. Ardından salçaları ilave edip kavurmaya devam edin. Tereyağını bu aşamada ekleyin. Pul biberi ilave edin. Suyu ve süzdüğünüz tavuk suyunu da koyun. (Yoğunluğa göre ayarlayın.) Çorbanın tuzunu kontrol edin. Karabiberini, kimyonu ilave edin. Çorba orta ateşte pişmeye devam ederken tavukları didikleyin. Çok büyük ya da çok küçük olmasın. Kaynayan çorbaya tavukları ilave edin. 5 dakika kadar kaynatın. Küçük bir kasede yumurta sarısını çatalla çırpın üzerine limon sıkıp karıştırın. Çorbadan bir kepçe içine koyup yavaş yavaş çorbaya terbiyeyi ilave edin. Artık ocağın altını kapatıp servis edebilirsiniz. Bol acılı ve limonlu çok güzel oluyor.
BİBER DOLMASI
- 200 gr yağlı kıyma
- 1 çay bardağı pirinç
- Yarım çay bardağı pilavlık bulgur
- 1 adet soğan
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 tatlı kaşğı pul biber
- 1 çay kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı ucuyla karabiber
- 2 silme tatlı kaşığı tuz
- 1 adet domates rendesi (Yazdan yaptığınız konserve domates sosunu da kullanabilirsiniz.)
- Yarım çay bardağı su
Sosu için
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı salça
- 2 su bardağı sıcak su
Tarif: Öncelikle iç harıcını hazırlamaya başlayın. Bunun için eti deri bir kaba koyun. Yemeklik doğradığınız soğanı, salçayı, rendelenmiş domatesi, yıkadığınız pirinç ve bulguru, tuzu ve baharatları ilave edip güzelce harmanlayın. Harcı yumuşatmak için azar azar su ilave edin. Dolmaların içlerini çıkarın. Bir küçük tabağa 1 çay kaşığı kadar tuzu koyun.Dolmaları doldurmadan önce parmağınızla içini hafiften tuzlayıp, içini doldurun. Dolma biberlerin üzerine küçük doğradığınız domatesten bir parça yerleştirip tencereye dizin. Diğer taraftan dolmanın sosunu hazırlamaya başlayın. Sos için tavaya zeytinyağını koyun, ardından tereyağını ekleyin. Yağlar ısınınca salçayı ekleyip güzelce kavurun. Salçanın kokusu çıkınca kaynar su ekleyip, 2 dakika kaynatın. Ocağın altını kapatın. Tencereye sosun birazını dökün. Sos ile dolmalar aynı hizada olmalı. Fazla sosu ara ara ilave edebilirsiniz. Tencereyenin en üstüne pasta tabağınızı koyun (iç kısmı alta bakacak şekilde). Eğer sarma taşınız varsa tabağın üzerine koyun. Bu şekilde dolmalarınızın dağılmayacaktır. Ocağın altını açın. Suyu kaynadıktan sonra orta ateşte ortalama 40 dakika pişirin. Arada suyunu kontrol ediin ve gerekirse az sıcak su ilave edibilirsiniz. Afiyet olsun.
PORTAKALLI REVANİ
Keki için;
- 4 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı irmik
- 1 su bardağı un
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabatma tozu
- 1 portakal kabuğu rendesi
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
Şerbeti için;
- 3 su bardağı toz şeker
- 3,5 su bardağı su
- Çeyrek limon
Üzeri için;
- 1 çay bardağı portakal suyu
Tarif: Öncelikle şerbetini hazırlayın. Tencereye limonu, şekeri ve suyu koyun yüksek ateşte kaynamaya bırakın. Fokur fokur kaynayınca 5 dakika sonra ocağın altını kapatın ve şerbeti soğumaya bırakın. Kekini hazırlayalım. Derin bir kapta yumurtayı ve şekeri 5 dakika çırpın. Sıvıyağı ve yoğurdu ekleyip çırpmaya devam edin. Ardından diğer kuru malzemeleri yani unu, irmiği, kabartma tozunu, limon kabuğunu ve vanilyayı da ekleyin. Mikserle 1-2 da çırpın kek hamuru tamamdır. Büyük borcamı tereyağ ile yağlayıp kek hamurunu dökün. 180 derece önceden ısıtılmış fırında ortalama 35-40 dakika pişirin. Fırından çıkınca 3-4 dakika sonra 1 çay bardağı taze sıkılmış portakal suyunu gezdirin ve iyice soğumaya bırakın. Kek tamamen soğuyunca dilimleyin ve soğuyan şerbeti gezdirin. Üzerini antep fıstığı , hindistan cevizi ile süsleyip servis edebiliriniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.