İftara Ne Yapsam Diyenlere Günün İftar Menüsü: Domates Soslu Tarhana Çorbası Garniturlü Çanak Köfte Tereyağlı Pirinç Pilavı Vezir Parmağı Tatlısı

İftara Ne Yapsam Diyenlere Günün İftar Menüsü: Domates Soslu Tarhana Çorbası Garniturlü Çanak Köfte Tereyağlı Pirinç Pilavı Vezir Parmağı Tatlısı
"İftara ne yapsam?" diye düşünenlere enfes bir menü hazırladık. İşte ağzınıza layık günün menüsü: Domates Soslu Tarhana Çorbası, Mis Gibi Garniturlü Çanak Köfte, Tane Tane Tereyağlı Pirinç Pilavı, Enfes Bir Vezir Parmağı Tatlısı. Gelsin tarifler...

İşte lezzetli ve doyurucu günün menüsü:

  • Domates Soslu Tarhana Çorbası
  • Garniturlü Çanak Köfte
  • Tereyağlı Pirinç Pilavı
  • Vezir Parmağı Tatlısı

DOMATES SOSLU TARHANA ÇORBASI

tarhana.jpg

  • 6 yemek kaşığı domates sosu (buzluktaki domates sosunu yada konserve domates sosunu kullanabilirsiniz.) 
  • 1 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı tarhana
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı zerdeçal
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 3 su bardağı soğuk normal su 

Tarif: Tencereye zeytinyağını, salçayı, domates sosunu, baharatları ve rendelenmiş sarımsağı ekleyip (evet aynı anda) 5-6 dakika karıştırarak kavurun. Üzerine tarhanayı da ekleyip 2-3 dakika daha sürekli karıştırarak kavurmaya devam edin.(Dibi tutmasın dikkat edin) Üzerine suyu da ekleyip  15 dakika orta ateşte pişirin. Tabiki varsa et suyu mutlaka ekleyin. Sıcak sıcak servis edin. Acı seviyorsanız bol acı biber ekleyin, çok güzel oluyor. 

GARNİTURLÜ ÇANAK KÖFTE TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

  • 1 kg orta yağlı dana kıyma
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı galeta unu
  • 1 kuru soğan
  • 2 diş sarımsak (İsteğe bağlı)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı tatlı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber

Garnitür için;

  • 3 adet patates
  • 2 adet havuç
  • 1 çay bardağı bezelye
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1,5 su bardağı kadar kaynar su
  • Tuz
  • Karabiber
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Tarif: Kıymayı yoğurma kabına alın. Rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğanı, sarımsağı, kıymaya ilave edip karıştırın. Köfte için gerekli tüm malzemeleri de ekleyip 10 dakika güzelce yoğurun. Mandalina büyüklüğünde toplar yapıp borcama dizin. Bir tencereye havucu, patatesi küp küp doğrayın 5 dakika haşlayın. Ardından bezelyeyi ekleyin. 5 dakika daha haşlayın. Tavaya yemeklik doğradığınız soğanı ve tereyaını ekleyip soteleyin. Haşladığınız garnitürleri süzüp ilave edin.Tuzunu ve karabiberini ayarlayıp soğumaya bırakın. Soğuduktansonra köfteler içlerini çukurlaştırıp garnitürle doldurun.  Küçük bir kasede sosunu hazırlayın. Salçayı su ile inceltip, sıvı ya, tuz ve karabiber ilave edip karıştırın. Köftelerin üzerine gezdirin. Yağlı kağıdı ıslatıp sıkın ve köftelerin üzerini örtün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika pişirin. Yağlı kağıdı çıkarıp köftelerin üzerine rendelenmiş kaşar serpip tekrar fırınlayın. Kaşar peyniri eriyene kadar fırında bekletip fırından alın. Sıcak sıcak servis edin.

TEREYAĞLI SADE PİLAV

sade-pirinc-pilavi.jpg

Gerekli malzemeler

  • 1 su bardağı pirinç (Tarifde, osmanlı baldo pirinç kullanılmıştır)
  • 1 su bardağı sıcak su 
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1,5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • İsteğe bağlı karabiber,tuz
  • Yarım su bardağı et ya da tavuk suyu(Eğer et yada tavuk suyu kullanmayacaksanız 1,5 su bardağı sıcak su kullanın)
  • 1 tatlı kaşığı silme tuz (Damak tadınıza göre azaltıp artırabilirsiniz)

Tarifi: Pirinci 2 su bardağı sıcak su ve 1 tatlı tuz ilave ettiğiniz kapta yarım saat bekletin. Tencereye tereyağını ve sıvı yağını koyup eritin.  Islatmaya bıraktığınız pirinçler suyun altında nişastası gidene kadar yıkayın. Süzdüğünüz pirinçleri eriyen yağın üzerine ekleyip 2 dk kavurun. (Fazla kavurup kurutmayın. Daha sonra 1 su bardağı sıcak suyu + yarım su bardağı et/tavuk suyunu ve tuzunu ( ya da 1,5 su bardağı sıcak suyu) kavrulan pirincin üzerine ekleyin.  Göz göz olup kaynayınca tencerenin kapağını kapatın ve suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Suyunu çektikten sonra ocağın altını kapatıp üzerine peçete kapatın ve dinlenmeye bırakın. Pilav da hazır. 

VEZİR PARMAĞI TATLISI

Osmanlı Mutfağından Harika Bir Lezzet! Şerbetini Sünger Gibi Çeken Kusursuz Vezir Parmaği Tatlısı

Gerekli Malzemeler;

  • 100 gram tuzsuz tereyağı
  • 1 adet yumurta
  • Yarım su bardağı sıvı yağı
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Üzeri için;

  • 1 su bardağı irmik

Şerbeti için,

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı limon suyu

Tarif: Öncelikle şerbetini hazırlayın. Küçük bir tencereye şekeri ve suyu koyup kaynamaya bırakın. 15 dakika sonra limon suyunu ekleyip 2 dakika sonra ocağın altını kapatın ve soğuması için bi kenara alın. Hamuru yoğurmak için.yoğurma kabına oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını, sıvı yağı, yumurtayı ve yoğurdu koyup güzelce karıştırın. Ardından unu, kabartma tozunu ve vanilyayı da ekleyip kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde edin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp parmak şeklini verin ve irmiğe bulayarak yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin.  Önceden ısıtılmış fırında 180 deredece ortalama 30 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan 5 dk sonra buz gibi soğuk şerbetini dökün. Ara ara şerbetini üzerlerine gezdirerek iyice çekmesini sağlayın. Üzerine antep fıstığı dökerek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun. Hayırlı iftarlar...

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler