Her Damak Tadına Hitap Edecek Usta Ellerden 5 Farklı Aşure Tarifi

Her Damak Tadına Hitap Edecek Usta Ellerden 5 Farklı Aşure Tarifi
Aşure çorbası tarifleri arasında hangisini yapsam lezzetli olur diye düşünmenize gerek kalmasın diye sizlere ustaların elinden 5 farklı aşure tarifi hazırladık. Arda Türkmen, Vedat Demir, Nermin Yazılıtaş, Cahide Sultan, Portakal Agacından lezzetine doyamayacağınız aşure tarifleri...

Hicri olarak Muharrem ayının 10. Günü, aşure günü olarak kabul edilir. Rivayetlere göre, Nuh Peygamber’ in gemisi tufandan sonra Cudi dağına oturmuş , ve her bir yerden getirilen yiyecekler karıştırılarak pişirilmek sureti ile ortaya aşure çorbası çıkmıştır. O ortaya çıkan bu çorbayı o günden bu güne temsilen aşure yapılarak yenilemekte ve dağıtılmaktadır. Ülkemizde aşure yapımına özellikle önem verilmiş, geçmişten günümüze Anadolu da ,hanımların büyük kazanlarla yaptıkları aşure çorbaları kapı kapı dolaşılarak komşulara ikram edilmiştir.

Her birimizin anıları arasında yer alan, o mis kokusu ile aşure gününde çeşit çeşit aşurelerin mutfağımızı ve midenizi şenlendirdiği aşurenin yapımı da her yörede değişebiliyor. Farklı yemişlerin içerisine konulduğu aşure çorbasının lezzetini ve kıvamını tutturmakta usta ellerin marifeti.

Şimdi sizlere vereceğimiz bu tarifle, hem ikram ettiğiniz komşularınız, hem de siz lezzete doyacaksınız.

USTA ŞEF ARDA TÜRKMEN'İN AŞURE TARİFİ

arda-turkmen-asure.jpg

Gerekli Malzemeler

  • 3-4 su bardağı aşurelik buğday
  • 2 su bardağı haşlanmış nohut
  • 2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
  • 20 adet kuru kayısı
  • ½ su bardağı kuru üzüm
  • 1 adet portakal kabuğu rendesi
  • 10-15 adet kuru incir
  • 1 paket vanilya
  • 1 tutam tuz
  • 4-5 su bardağı toz şeker
  • Yarım su bardağı kuş üzümü

Üzeri için; fındık, ceviz, kuş üzümü, nar, dolmalık fıstık, tarçın

Hazırlanışına geçelim

✔️ Akşamdan buğdayı suyu berrak oluncaya kadar iyice yıkayıp üzerini geçecek kadar su koyun ve 5 dakika kaynatın, kapağını kapatıp bir gece bekletin. Ertesi gün buğdaylara su ilave edip yumuşayana kadar orta ateşte kaynatın suyu azaldıkça sıcak su ilave edin.

✔️ Sırasıyla içine haşlanmış nohutları kuru fasulyeyi koyup kaynatın.

✔️ Suda beklettiğiniz kuru üzümleri süzüp ilave edin. Portakal kabuğu rendesi, kuş üzümünü ilave edip karıştırın. Şekerini ilave edin ve 5 dakika daha kaynatın. Kuru kayısıları, tuzu ve vanilyayı ekleyin. Aynı zamanda incirleri küçük küpler halinde doğrayın ayrı bir kapta suda haşlayın süzün ve tencereye ilave edin. Sıcak olarak kaplara paylaştırın.

✔️ Soğuduktan sonra üzerlerini dilediğiniz malzemelerle süsleyip soğuk servis edin.

ŞEF VEDAT DEMİRDEN AŞURE TARİFİ

asure-vedat-demir.jpg

Gerekli Malzemeler

  • 100 g aşurelik buğday
  • 50 g pirinç
  • 65 g nohut
  • 65 g kuru fasulye
  • 80 g badem
  • 80 g fındık
  • 25 g kırık ceviz
  • 25 g dolmalık fıstık
  • 1/2 adet elma
  • 110 g kuru üzüm
  • 50 g kuru incir
  • 25 g vişne kurusu
  • 50 g kuru kayısı
  • 25 g kuru dut
  • 250 g toz şeker
  • 15 ml gül suyu
  • 1/4 vanilya çubuğu
  • 1/2 çubuk tarçın
  • 0,5 g safran
  • 1 g tuz
  • 2 adet karanfil
  • 1/2 adet portakal kabuğu rendesi ve suyu ,
  • 15 gr nişasta (60 ml su ile inceltilecek)
  • 1,25 litre su

Yapılışına geçelim

✔️ Aşurelik buğdayı, pirinci, nohutu ve kuru fasulye bir gece önceden suda ayrı bekletin ve her birini ayrı ayrı haşlayın.

✔️ Badem, ceviz, fındık ve dolmalık fıstığı tavada renk alana kadar kavurun.

✔️ 1,25 litre suyu, safranı, tuzu, karanfili, çubuk tarçını ocağa koyun. Su kaynamaya başladıktan 3 dakika sonra karanfil ve tarçını çıkarın. Bakliyatları ilave edip kısık ateşte hepsi yumuşayana kadar pişirin. (Yaklaşık 20 dakikada pişiyor)

✔️ Bu sırada küp küp doğranmış elma, vişne kurusu, kuru üzüm, kuru kayısı, dut kurusu, portakal suyu ve portakal kabuğu rendesini ayrı bir tenerede 15-20 dakika pişirin ve kaynayan karışıma ilave edin.

✔️ En son şeker ve gül suyu ekleyp 5 dakika daha pişirin.

✔️ Koyu bir kıvam seviyorsanız su ile nişastayı inceltip ekleyebiliriniz.

✔️ Aşure oda sıcaklığına ulaşınca paylaştırıp üzerinei nar, antep fıstığı, hindistan cevizi, fındık, kuru incir ve kuru kayısı ile süsleyip servis edebilirsiniz.

PORTAKAL AĞACI'NIN AŞURE TARİFİ

portakal-agaci-asure.jpg

Gerekli Malzemeler;

  • Yarım kg. buğday
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kurufasulye
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 100 gr kuru kayısı, yıkanmış ve ufak ufak doğranmış
  • 50 gr. kuş üzümü
  • 100 gr. çekirdeksiz kuru üzüm
  • dilerseniz ufak ufak doğranmış kuru incir (incir aşurenin rengini koyulaştırdığı için biz pek kullanmıyoruz)
  • 1 kg. toz şeker

Yapılışına geçelim.

✔️ Aşureyi pişirmeye başlamadan 8-9 saat önce buğdayı büyükçe bir tencereye alıp üzerini 4-5 parmak geçecek kadar kireçsiz su ile doldurun ve bir taşım kaynatın. Nohut ve kurufasulyeyi birlikte yıkayıp bir tencereye alın ve buğdaydaki işlemi tekrarlayın.

✔️ Her iki tencere de kaynadıktan sonra altını kapatın ve 8-9 saat dinlendirin.

✔️ 8 saat sonra tencerelerin altını tekrar açın, kısık ateşte (buğdayları arasıra karıştırarak) buğdaylar iyice ezilinceye, nohut ve kurufasulyeler de yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 2,5-3 saat) pişirin. eğer tencerelerdeki su azalırsa kaynamış su ekleyin. buğday tenceresinin kapağını taşma tehlikesi nedeniyle açık bırakın.

✔️ Buğdayın pişmesine yakın tencereye iyice yıkanmış pirinci ekleyin. bir sürede pirinçlerle beraber pişirin. Hepsi pişince nohut ve kurufasulyeleri buğday tenceresine ekleyin. 10-15 dakika daha kısık ateşte kaynatın. çekirdeksiz üzümü, kuş üzümünü ve kayısıları tencereye ekleyin. 15 dakika daha pişirdikten sonra toz şekeri ekleyin, bir taşım kaynatıp altını kapatın.

✔️ Aşurenin kıvamını kaynar su ekleyerek dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Aşure soğuduktan sonra kaselere paylaştırıp tarçın/ceviz/fındık/nar ile süsleyin.

CAHİDE SULTAN'IN SÜTLÜ PEKMEZLİ AŞURE TARİFİ

cahide-sultan-asure.jpg

Gerekli malzemeler;

  • 2 su bardağı dövme buğday
  • Yarım su bardağı kuru fasulye
  • Yarım su bardağı nohut
  • 50 gr.kuş üzümü
  • 50 gr.izmir üzümü
  • 2-3 adet kuru incir
  • 1 çay bardağı dut pekmezi
  • 4-5 adet kuru kayısı (islimsiz,kayısı çiri)
  • Yarım portakal kabuğu
  • Yarım ayva
  • 7-8 adet karanfil
  • 1adet 10 cm. kadar çubuk tarçın
  • 1 adet elma
  • Bir çay kaşığı tuz (tepeli olmasın,silmeden biraz fazla olsun)
  • Damak tadınıza göre şeker
  • 1 su bardağı süt (hem lezzet verir, hem rengi kara olmaz)

Süslemek için: Fındık,ceviz,fıstık,nar

Yapılışına geçelim.

✔️ Akşamdan ıslağa koyduğunuz dövme,fasulye ve nohutu sabah suyunu süzerek düdüklü tencereye alın. Bir elmanın üzerine karanfilleri batırıp aşurenin içine atın.
Üzerine bir karışa yakın çıkacak kadar su ekleyin.

✔️ Kaynamaya başladıktan sonra kefini alıp,ağzını kapatın.. En az bir buçuk saat altı kısık olarak pişirinBuğdayın iyice açılması lazım.Yoksa suyu özlü olmaz.

✔️ Üzümleri bir cezveye alıp üzerine sıcak su koyun ve 5 dakika kadar kaynatın.Bu sayede kirli suyunu verecek ve aşureyi mat bir renge dönüştürmeyecek. Bundan sonraki aşamada aşure sık sık karıştırılacak. Aksi halde hemencecik dip tutacaktır.

✔️ Üzümleri tencereye,portakal kabuklarıyla beraber ekleyip,beş dakika daha pişirin.

✔️ Küçük doğradığınız ayva,incir ve kayısıyı ekleyin. Bir çay bardağı kadar pekmezi şekeri ve çubuk tarçını bu esnada ilave edin. Şekeri azar azar katın.Miktarı damak tadınıza göre ayarlayın.

✔️ 5 dakikada bu şekilde kaynadıktan sonra 1 bardak sütü de ekleyip karıştırın ve ocağın altını kapatın.

✔️ İster sıcak ister soğuk,dilediğiniz gibi süsleyip servis edebiliriniz

NERMİN YAZILITAŞ'TAN AŞURE TARİFİ

nermin-yazilitas-asure.jpg

Gerekli malzemeler

  • 3 su bardağı yarma (haşlanmış)
  • 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 küçük kase kabukları soyulmuş badem
  • 1 küçük kase kuru kaysı
  • 1 küçük kase kuru incir
  • 1 küçük kase kuru sarı üzüm
  • 1 küçük kase soyulmuş fındık
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 kabuk tarçın
  • 3-4 yk pekmez
  • 1 elma
  • 10-12 karanfil

Üzeri için.: Nar taneleri, fındık, fıstık, ceviz, kuru incir, kuru kayısı

Hazırlınışına geçelim.

✔️ Yarmayı yıkayın, yumuşayana kadar 20-25 dakika haşlayın . Yarmanın suyunu dökmeyin.

✔️ Tencereye haşlanmış nohutu ve haşlanmış fasulyeyi alın. Malzemeleri 5 cm geçecek kadar sıcak su ekleyin ve 5-6 dakika orta ateşte kaynatın.

✔️ Bu sırada incirleri, kayısıları ve üzümleri küçük doğrayın, tencereye ekleyin ve biraz pişirin.

✔️ Daha sonra elmaya karanfilleri saplayın ve kabuk tarçını ile tencereye ilave edin. Suyu az gelirse sıcak su ekleyin. 5-6 dakika daha orta ateşte kaynamaya bırakın. Ardından şeker, portakal suyu, pekmez ve rendelenmiş portakal kabuğu ekleyin. Eğer kıvamı sulu gelirse 120 ml suya yarım yemek kaşığı nişasta karıştırıp aşureye dökün ve tekrar kaynatın. Daha sonra kabuğu soyulmuş fındık ve kabuğu soyulmuş badem ekleyip 1-2 dakika pişirin.

✔️ Karanfilli elmayı ve kabuk tarçını tencereden alın ve ocağın altını kapatın. Aşureyi 15 dakika daha tencerede bekletin ve sıcak olarak dlediğiniz gibi süsleyip servis edebilirsiniz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler