Hatay Yöresine Özgü Peynirli Künefe Evde Nasıl Yapılır? Sırrı Ne? Peynirli Künefe Tarifi
Hatay'da öğrenmiş olduğum yöreye özgü Künefeyi daha çok seviyorum. Şimdilerde bir çok restoranda veya kafede künefe olsa da kimse kusura bakmasın bu işi en iyi Hataylılar biliyor.
Şimdi sizlere eşsiz bir tarif vereceğim. Tadı damağınızda kalacak künefenin tüm ayrıntılarını sizlerle paylaşıyorum.
Gerekli malzemeleri ve ayrıntılı bir şekilde yapılışını anlattım.
HATAY USULU PEYNİRLİ KÜNEFE
MALZEMELER
500 gram tel kadayıf
250 gram tuzsuz peynir
250 gr tereyağı
ŞURUBU İÇİN MALZEMELER
4 su bardağı şeker
5 su bardağı su
Yarım limon suyu
HAZIRLANIŞI
1-4 su bardağı şeker ve 5 su bardağı su bir tencereye konur ve ocağa alınır.
2-Şeker eriyinceye kadar iyice karıştırılır ve kaynamaya bırakılır.
3-Tatlı şerbeti kaynadıktan sonra 10 dakika kadar daha ocakta tutulur.
4-Belirli bir kıvama gelen şerbete limon suyu eklenir ve 1-2 dakika kadar daha kaynatılıp ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır.
5-Terayağı genişçe bir tavada eritilir ve ılıması için 5 dakika kadar bekletilir.
6-Ilıyan yağın içine tel kadayıf eklenir. Kadayıf yağın içinde ufalanır ve yağla bütünleşmesi sağlanır.
7-İyice ufalanan kadayıf ikiye bölünür. Orta boy bir teflon tavanın içine kadayıfın yarısı konur ve kadayıf tavanın içine elle bastırılarak iyice yerleştirilir.
8-Çatalla iyice ezilen peynir kadayıfın içine her tarafına eşit gelecek şekilde yerleştirilir.
9-Kadayıfın ayrılan diğer yarısı peynirin üzerine konur ve iyice bastırılır.
10-Daha sonra teflon tavadaki künefe ocağa konur ve çevire çevire kızarana kadar pişirilir.
11-Altı iyice kızardıktan sonra tavadan daha büyük bir tepsi yardımı ile künefe ters yüz edilir.
12-Ters yüz edilen kısımda iyice kızardıktan sonra daha önce hazırlayıp soğuttuğumuz şerbet sıcak künefenin üzerine gezdirilerek dökülür.
13-. İsteğe bağlı olarak künefenin üzerine Antep fıstığı, ceviz ya da dondurma konularak sıcak servis edilir.
Afiyet Olsun!
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.