İrmiksiz, terayağsız, yumurtasız zeytinyağlı göçmen ululü kalburabastısı tarifi
Bugün, diğer şerbetli tatlılara taş çıkartacak bir tarif vereceğim. Bu tarifi yıllar önce Bulgaristan Göçmeni çok sevdiğim komşumdan öğrenmiştim. O gün bugündür severek yapıyorum.
Benim bildiğim tariften biraz farklı; irmik yok, yumurta yok ve sıvı yağ kullanılıyor. İçerisindeki cevizle damakta hoş bir tat bırakan bu hafif tatlıyı denemeye can atıyorsanız hemen tarifi vereyim.
GÖÇMEN KALBURABASTISI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 1 su bardağı zeytinyağ
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı süt
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karbonat
- Aldığı kadar un
İçi için;
- Ceviz
Şerbeti için;
- 3 su bardağı şeker
- 4 su bardağı su
- bir dilim limon
GÖÇMEN KALBURABASTISI TARİFİNİN HAZIRLANIŞI
Yoğurma kabına karbonatı koyun ve üzerine biraz limon sıkın. Sütü, zeytinyağını, sıvıyağı, tuzu ilave edip karıştırın. Azar azar un ilave ederek kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru 20 dakika dinlendirin.
Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapın. Bezeleri avucunuzun içine yayın. Kevgir , rende, kalbur ne varsa evde:) elinizle açtığınız bezeyi bastırın. İçerisini iri doğranmış ceviz parçalarından koyup iki kenarından kapatın ve fırın tepsisine yerleştirin. 180 derece önceden ısıtılmış fırında ortalama 20-30 dakika pişirin.
Şerbeti için tencereye şekeri ve suyu koyun. Dilimlediğiniz limonu da ilave ederek kaynamaya bırakın. Şerbet kaynadıktan 10 dakika sonra ocağın altını kapatın. Limonu çıkarın.
Fırından çıkardıktan 5 dakika sonra ılıyan şerbeti üzerine dökün. (Biri sıcak, biri ılık oluyor) Şerbeti çekince (1 saat sonra) servis edebilirsiniz.
Üzerine toz antep fıstık çok yakışır. Dondurma ya da kaymak ile de hiç fena olmaz... Çayınız da hazırsa değmeyin keyfinize :)
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.