Fasülyenin Olağanüstü Hali! Köftecilerdeki Lokum Gibi Kusursuz Piyaz Tarifi ve Püf Noktaları
Piyaz oldukça doyurucu mezelerden biridir. Protein açısından da oldukça zengin.
Piyazı piyaz yapanlardan biri de sirkedir. Sirke olmazsa olmaz. Yapılışı yöreden yöreye farklılık gösterse de bizim burda meşhur köftecinin tarifini sizin için istedim. Başka bir gün antakya piyazı tarifi de veririm ama şimdi konumuz o değil:) Bugün tahinsiz sade yapılan bir piyaz tarifi vereceğim.
İşte tadı damağınızda kalacak piyaz tarifi...
PİYAZ TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
- 1 büyük domates
- 1 orta boy kuru soğan
- 1 adet yeşil biber
- 3-4 dal maydanoz
Sosu için;
- Çeyrek limon
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı sirke (elma yada üzüm farketmez)
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 silme tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı sumak
Üzeri için
- 2 adet haşlanmış yumurta
PİYAZ TARİFİNİN HAZIRLANIŞI
✔️ Kuru fasulyeleri akşamdan ılık suda ıslatın. Ertesi günü suyunu süzüp güzelce yıkayıp tencereye alın. Üzerini örtecek kadar su ilave edip orta ateşte iyice yumuşayana kadar haşlayın. Haşlama suyunu 1 tatlı kaşığı sirke koyun ki fasülyeler daha diri görünümde olsun. Ara ara köpüklerini de alın mutlaka
✔️ Yumuşamış fasülyelerin suyunu süzüp derin bir kaba alın.
✔️ Kuru soğanı piyazlık doğrayın. Soğanınız acıysa tuz ile ovalayıp yıkayın. Süzgeçte iyice kurumasını sağlayın. Daha sonra minik doğranmış maydanozları ve kabuğu soyulmuş küp küp doğranmış domatesleri ilave edin. Fasülyeleri de ekleyip karıştırın.
✔️ Ayrı bir kapta tuz, sirke, limon suyu, zeytinyağını karıştırın.
✔️ Sos ile fasülyeleri harmanlayıp servis tabağına alın. Üzerine sumak ve pul biber serpin. Üzerini süslemek için ortadan ikiye kesilmiş haşlanmış yumurtaları koyarak süsleyin. Afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.