Tarhanadan Yapılıyor Ama Lezzeti Bambaşka! İşte Az Bilinen Sıkıcık Çorbası Tarifi

Tarhanadan Yapılıyor Ama Lezzeti Bambaşka! İşte Az Bilinen Sıkıcık Çorbası Tarifi
Sıkıcık çorbası, Kütahya Mutfağının sevilen yöresel yemeklerden biridir. İnce bulgurdan ve tarhanadan yapılan bu lezzetin tarifi de oldukça kolay. İşte sıkıcık çorbası tarifi ve gerekli malzemeler...

Bugün sizleri Kütahya’nın yöresel lezzetlerinden biri olan tarhanadan yapılan sıkıcık köftesini tanıştıracağız. Sıkıcık çorbası aslında çorbadan ziyade ana yemek gibi. Yoğurt soslu bulgur köfteleri oldukça doyurucu oluyor. Fellah köftesine ekşili köftye benzese de yapılışı biraz farklı.

Bu çorbanın ilginç de bir hikayesi var. Kıt kanaat geçinen bir kadının oğlu askerden gelir. Ancak ekonomik yönden sıkıntıda olduklarından kadın, oğluna her gün başka isimler altında bu yemekten yapar. Oğlu: "ana akşam ne yiyeceğiz" dediğinde ilk gün bali guli köftesi, ikini gün ense patlatan damak şaklatan, üçüncü gün deve dolması, dördüncü gün sıkıcık köftesi der..Bu köftenin adı da adı da sıkıcık köftesi olarak kalır.

Neyse lafı uzatmadan tarifimize geçelim.

SIKICIK ÇORBASI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

Köfte için;

  • 1 su bardağı ince bulgur
  • Yarım su bardağı toz tarhana
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1,5 su bardağı kaynar su
  • Tuz

Çorbası için;

  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane,
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ,
  • Tuz
  • 5-6 su bardağı su

Üzeri için;

  • Sarımsaklığı yoğurt,
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • İsteğe bağlı maydanoz

SIKICIK ÇORBASI NASIL YAPILIR?

✔️ Geniş bir kaba ince bulguru alıp üzerine suyu ve tuzu atıp karıştırın. Üzerini kapatıp 10 dakika dinlendirin.
✔️ Suyu tamamen çekince tarhanayı, unu ilave edin.
✔️ Hazırladığınız köfteli harçtan misket büyüklüğünde toplar yapın. Hafif unladığınız tepside biriktirin.
✔️ Tencereye sıvı yağı ve incecik doğradığınız soğanları ekleyip kavurun. Salçayı ilave edin, salçanın kokusu çıkana kadar kavurun.
✔️ Suyu ekleyip.
✔️ Fokur okur kaynayan çorbaya naneyi, tuzu ve köfteleri ilave edin. Kısık ateşte 10-15 dakikada pişiyorlar.
✔️ Pişen çorbanın (suyu biraz çekmiş oluyor zaten) üzerine sarımsaklı yoğurt ve eritilmiş tereyağında kavurduğunuz biberli sosu dökün. İsteğe bağlı ince kıyılmış maydanozla süsleyin.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler