En lezzetlisinden Erzurum usulü gliko tarifi (yoğurtlu bulgur köftesi tarifi)

En lezzetlisinden Erzurum usulü gliko tarifi (yoğurtlu bulgur köftesi tarifi)
Son zamanlarda en çok aranan yemeklerden biri de Erzurum mutfağından gliko tarifi. Pek çok kişi yoğurtlu bulgur köftesi olarak da biliyor. Bu harika lezzeti siz de mutlaka sofranıza taşıyın, kendinize ve misafirlerinize ziyafet çekin.

Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış Erzurum, mutfağıyla da oldukça zengin. 

Erzurum yöresinde gliko olarak bilinen bu harika lezzet,  bazı illerde yoğurtlu bulgur köftesi olarak da adlandırılıyor.

Yapımı oldukça kolay, hafif ve bir o kadar lezzetli bu tarifi ister akşam yemeklerinizde ister 5 çaylarınızın yanında ikram edebilirsiniz.

Tadı enfes, herkes bayılarak yiyor, şiddetle tavsiye ediyoruz. Yapanlara şimdiden afiyet olsun.

İşte Erzurum mutfağından gliko tarifi...

ERZURUM YÖRESEL YEMEKLERİNDEN GLİKO İÇİN MALZEMELER

  • 1 su bardağı pilavlık bulgur
  • 2 ya da 2,5 su bardağı su (Kontrollü koyun)
  • 1 su bardağı un
  • 2 çay kaşığı tuz

Üzeri için:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı yoğurt

Sosu için:

  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı nane
  • Bir fiske tuz (Salçanızın tuzuna göre ayarlayın)
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

ERZURUM YÖRESEL YEMEKLERİNDEN GLİKO'NUN YAPILIŞI

  1. Tencereye suyu koyun ve kaynamaya bırakın.
  2. Kaynadıktan sonra tuz ilave edin.
  3. Bulguru ekleyip orta ateşte suyu çekene kadar pişirin. Eğer sertlik varsa kaynar su ekleyebilirsiniz.
  4. Bulgur piştikten sonra ocağın altını kapatın ve üzerine unu ilave ederek karıştırın. bu şekilde soğumaya bırakın.
  5. Soğuduktan sonra tekrar 3-4 dakika yoğurun.Şekil vereceğiniz kıvama geldiyse tamamdır. Eğer şekil veremiyorsanız biraz daha un ekleyin.
  6. Çiğ köfte gibi elinizle şekil verin.
  7. Yağlanmış tepsiye köfteleri dizin.
  8. 150 derecede önceden ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin.
  9. Fırından çıkardıktan sonra köfteleri servis tabağına alın.
  10. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökün. 
  11. Yoğurdun üzerine kavrulmuş tereyağı ilave edin.
  12. En son da sosunu ekleyip edip bekletmeden afiyetle yiyin:)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler