Hafif ve kıyır kıyır istiridye tatlısı tarifi nasıldır? Malzemeler ve püf noktalı yapılışı

Hafif ve kıyır kıyır istiridye tatlısı tarifi nasıldır? Malzemeler ve püf noktalı yapılışı
Bugün, Türk Mutfağının en kolay şerbetli tatlılarından birisi olan istiridye tatlısı tarifini paylaşacağız. Şerbeti hiç içi kıymıyor, oldukça lezzetli ve yapımı da kolay.

İstiridye tatlısı; ağızda dağılan dokusu ile herkesin beğenisini alıcak özel bir tatlıdır. Hem görüntüsü hem lezzeti ile şerbetli tatlı severlerin baş tarifi olacak bu tatlının yapımı da oldukça pratik. Pişen tatlının şerbetini bile beklemeye sabrınız yetmeyebilir şimdiden söyleyelim. Hazırsanız kolları sıvayalım, sizi mutfağa alalım.

İstiridye tatlısı için gerekli malzemeleri sıralayalım:

Şerbeti için;
➞ 3 su bardağı şeker
➞ 3 su bardağı su
➞ Yarım limon

Hamuru için;
➞ 200 gr tereyağı
➞ 2 adet yumurta
➞ 4 yemek kaşığı tahin (kıyır kıyır olmasını sağlıyor)
➞ 1 paket kabartma tozu
➞ 2 yemek kaşığı sirke
➞ 1 su bardağı irmik
➞ 1 su bardağı ceviz
➞ 1,5 su bardağı un (kontrollü ekleyin)

Üzeri için:
➞ Toz fıstık

Kullanılan su bardağı ölçüsü: 250 ml

İstiridye tatlısı tarifinin yapılışına geçelim:
✔️ Şerbetini hazırlayalım. Tencereye şekeri, suyu, yarım limonun suyunu ve sıktığınız limonun kabuğunu koyup kaynamaya bırakın. 15 dakika kaynattıktan sonra ocağın altını kapatıp soğumaya bırakın.
istiridye-tatlisi-1.jpg
✔️ Yoğurma kabına oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını, yumurtaları, tahini, kabartma tozunu ve sirkeyi ekleyip homojen bir kıvam alana kadar karıştırın. Daha sonra irmiği, rondodan geçirilmiş cevizi (un gibi olmasın) ekleyip karıştırmaya devam edin. Azar azar un ilave ederek yumuşak bir hamur elde edin.
✔️ Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıtın.
✔️ Hamurdan cevizden biraz daha küçük parçalar koparıp elinizle sıkıştırın ve yuvarlayın. Tüm hamurdan aynı büyüklükte bezeler yapın.
✔️ Bezeleri elinizle tekrar sıkıştırıp yassılaştırın ve çay bardağı ile şekil verin.
istiridye-tatlisi-2.jpg
✔️ Fırın tepsisine yerleştirip önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 35 dakika kadar kontrollü pişirin.
✔️ Fırından çıkardıktan sonra 3-4 dakika ilk sıcaklığının gitmesini bekleyin. Soğuyan şerbetinizi üzerine döküp en az 2 saat bekleyin. Vaktiniz varsa daha uzun da bekleyebilir.
✔️ Şerbetini tam çektikten sonra üzerine antep fıstığı ile süsleyin.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın

Tarifin kaynağı: Alev Türken / Derleme: Sağlıkhaberciniz

İstiridye tatlısı tarifinin yapılışına geçelim:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler