El açması yeşil mercimekli börek nasıl yapılır? Yeşil mercimekli börek içi nasıl hazırlanır?

El açması yeşil mercimekli börek nasıl yapılır?  Yeşil mercimekli börek içi nasıl hazırlanır?
El açması börekler, Türk Mutfağının nadide hamur işlerindendir. Bugün sizlere mercimekli kaşarlı lezzetli mi lezzetli bir el açması börek tarifi vereceğiz. Yiyenler tarif isteyecekler, yapanlar tekrar tekrar yapmaya niyet edecekler. Hazırsanız başlayalım...

Yeşil mercimek çorbadan salataya, pilavdan böreğe her yemeğe lezzet katan güzellikte bir bakliyat. Besin değeri yüksek ve doyurucu olduğu için de sık sık tercih ediliyor. Bugün vereceğimiz börek de çok iddaalı. Damakları çatlatacak, havanıza hava katacak bu böreği denemeye var mısınız?

El açması yeşil mercimekli kaşarlı börek için gerekli malzemeleri sıralayalım;
Hamuru için;

➞ Yarım çay bardağı su
➞ 1 su bardağı süt
➞ Yarım çay bardağı sıvı yağ
➞ 1 adet yumurta
➞ 1 tatlı kaşığı kuru maya
➞ 1 yemek kaşığı şeker
➞ 1 tatlı kaşığı tuz
➞ 5 su bardağı un

İçi için;
➞ 2 su bardağı haşlanmış mercimek
➞ 1 yemek kaşığı tereyağı
➞ 3 yemek kaşığı sıvı yağ
➞ 1 adet soğan
➞ 1 tatlı kaşığı tuz
➞ Yarım tatlı kaşığı karabiber
➞ 1 tatlı kaşığı toz biber
➞ 200 gr rendelenmiş kaşar peyniri

Üzeri için;
➞ 120 gram tereyağı
➞ Yarım çay bardağı sıvı yağ

El açması yeşil mercimekli kaşarlı börek tarifinin yapılışına geçelim;
✔️ Öncelikle hamurunu yoğuralım. Yoğurma kabına ılık suyu, ılık sütü, şekeri, sıvı yağı, yumurtayı, kuru mayayı ekleyip tel çırpıcı ile güzelce çırpın. Unu ve tuzu da ilave edip ele yapışmayan, pürüzsüz ve yumuşak bir hamur elde edin. Hamurun üzerini kapatıp 40 dakika mayalandırın.
✔️ Bu arada yeşil mercimeği tencereye alın. Üzerine 1 litre su ekleyip tencerenin kapağı kapalı bir şekilde iyice yumuşayana kadar yaklaşık 35 dakika pişirin. Suyu iyice çekecektir. Ocağın altını kapatıp soğumaya bırakın.
✔️ Bu arada tavaya tereyağını ve sıvı yağı ekleyip hafif eritin. Yemeklik doğradığınız soğanı ilave edip soğanların rengi dönene kadar pişirin. Üzerine haşlanan mercimekleri ekleyip kavurmaya devam edin. Karabiberi, toz biberi, ve tuzu ilave edip 2-3 dakika kavurup ocağın altını kapatın.
✔️ Mayalan hamurun havasını alıp hafif unlanmış tezgaha alın ve 18 bezeye ayırın.
✔️ Bezeleri hafif unladığınız tepsiye yerleştirip üzerini bir poşet ya da örtü ile kapatın.
✔️ Yuvarlak tepsiyi sıvı yağ ile yağlayın.
✔️ Bezelerden birini unladığınız tezgahta merdaneyle incecik açın. Her yerine mercimekli harçtan yayın. Üzerine rendelenmiş kaşar serpin ve oklava ile rulo halinde sarın. Yanlardan ortaya doğru büzüp oklavadan çıkarın. (Baklava gibi)
Hafif yuvarlayıp tepsinin ortasına yerleştirin.
✔️ Diğer bezeleri de aynı şekilde açıp bu yuvarlak bezenin etrafında dolayın.
✔️ Tavada erittiğiniz yağın üzerine sıvı yağ koyun ve böreklerin üzerine fırçayla bolca sürün. Hiç yağlanmamış yeri kalmasın.
✔️ 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirin.
✔️ Fırından çıkan böreklerin ilk sıcaklığı gidince dilimleyip servis edebilirsiniz.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın

Tarifin kaynağı: Enfes Yemek Tarifleri / Derleme: Sağlıkhaberciniz

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler