El açması kıymalı tandır böreği nasıl yapılır? İşte orjinal tarifi

El açması kıymalı tandır böreği nasıl yapılır? İşte orjinal tarifi
Tandır böreği, Kayseri mutfağının vazgeçilmez hamur işlerindendir. Bayramların, davetlerin olmazsa olmazı olan bu börek, adeta bir lezzet bombası. El açması yapılabilecek en kolay börek desek yanlış olmaz. Peki orjinal kıymalı tandır böreği nasıl yapılır, gerekli malzemeleri nelerdir?

Kayseri mutfağı; hamur işi bakımından da oldukça zengin bir mutfak. Mantıdan yağlamaya herkesin gönlünde yer etmiş pek çok yemeği bulunur. Bunlardan biri de tandır böreğidir. Orjinalinde vita yağı tahinle karıştırılıp sos hazırlanır. Siz dilerseniz tereyağı ya da margarinle de yapabilirsiniz. Tahin diyip burun kıvırmayın, yediğiniz zaman kendinizi bu nasıl bir lezzet derken bulabilirsiniz...El açması olması korkutmasın, zira incecik yufkalar açma derdiniz yok kesinlikle. Sadece 3 bezeyi merdaneyle açmak yeterli. Neyse lafı uzatmayalım tarifimize geçelim...

Kıymalı Tandır Böreği İçin Gerekli Malzemeler
➞ 2 çay bardağı süt
➞ 1 adet yumurta
➞ 1 yemek kaşığı yoğurt
➞ 1 yemek kaşığı sirke
➞ 1 tatlı kaşığı tuz
➞ 4 su bardağına yakın un

Arası için;
➞ 125 gr tereyağı
➞ 1 su bardağı zeytinyağı
➞ 1 çay bardağı tahin

İç harcı için;
➞ 400 gr kıyma
➞ 3 orta boy kuru soğan
➞ Tuz, karabiber, kırmızı biber

Üzeri için;
➞ 1 adet yumurtanın sarısı
➞ 1 çay kaşığı süt
➞ Susam

Kıymalı Tandır Böreği Nasıl Yapılır?
✔️ Unu tezgaha alıp ortasını havuz şeklinde yapın. Ortasına yumurtayı, yoğurdu, sirkeyi, tuzu ve sütü ekleyip karıştırın. Kenarlarından un alarak 5-6 dakika hamur tamamen pürüzsüz olacak şekilde yoğurun.
✔️ Hamuru 3 bezeye ayırın. Üzerine kaptıp dinlendirin.
✔️ Tavada tereyağını eritip ocağın altını kapatın. Zeytinyağını ve tahini ekleyip soğuması için kenara alın.
✔️ Dinlenen hamuru un serptiğiniz tezgahta açın. Erittiğiniz yağlı tahin sosunun 3'te birini hamurun üzerine sürün. Her tarafına yayın.
✔️ Bir kaseyi ortasına koyun, kenarlardan ortaya doğru bıçakla 8 kesi atın. Kenarlardaki parçaları ortaya doğru katlayın. Kenarları toparlayıp beze haline getirin ve buzdolabına kaldırın. Bu işlemi yağlar donması için yapıyoruz.
kiymali-tandir-boregi-1.jpg
✔️ Tüm bezeleri aynı şekilde hazırlayıp buzdolabına kaldırın.
✔️ İç harcını hazırlayalım. Yemeklik doğradığınız soğanları sıvı yağda soteleyin. Kıymayı ekleyip orta ateşte karıştırarak kavurun. Tuzu ve baharatları ekleyip karıştırın. İnce doğranmışmış maydanozu da ilave edip ocağın altını kapatın. Hazırladığınız harcı soğumaya bırakın.
✔️ Buzdolabından bezelerin birini çıkarın. Un serptiğiniz tezgahta fırın tepsisi boyutunda açın.
✔️ Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin. Kıymalı harcın yarısını her yerine eşit bir şekilde yerleştirin.
✔️ 2.bezeyi de aynı şekilde açıp kıymanın yarısını yerleştirin.
✔️ 3.bezeyi de açıp böreğin en üstüne koyun.
✔️ Dikkatli bir şekilde böreği kare dilimleyin.
✔️ Küçük bir kasede yumurta sarısına süt koyup fırçayla böreğin üzerine sürün.
✔️ Bolca susam serpin.
✔️ Önceden ısıtılmış 200 derece fırında nar gibi kızarana kadar pişirin.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler