Sarılışı çok farklı!!! Tüm böreklerin ağası olmaya aday
Kütahta'nın yöresel lezzetlerinden biridir Dolamber Böreği. Çıtır çıtır, el açması bu böreğin yiyen hayranı oluyor. İşte patateli dolamber böreği için gerekli malzemeler ve yapılışı
En sevilen hamur işlerinden biridir börekler. Hele bir de el açmasıysa değmeyin keyfinize. Bu böreğin tarifini Kütahya'lı komşumdan öğrendim. Şekil verilişi biraz farklı ama zor değil. Yufka şeklinde açılan bezelerin en dışına hazırlanan iç harcı koyuluyor ve yufkanın ortası deliniyor. Daha sonra rulo yapılıp gül böreği gibi dolanarak tepsiye yerleştiriliyor. Neyse lafı uzatmayalım hemen tarifimize geçelim.
DOLAMBER BÖREĞİ TARİFİ
Hamuru için;
- 6 su bardağı un
- 2,5 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı tuz
İç harcı için;
- 8 adet orta boy patates
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2 tatlı kaşığı tuz
Arası için
- 80 g tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
Yapılışı
- İç harcı için patatesleri tencereye alın(Haşlamadan önce soyarsanız içini hazırlamak daha kolay oluyor). Üzeri geçecek kadar su döküp haşlamaya bırakın.
- Haşladıktan sonra suyunu süzüp çatalla ya da patates ezeceği ile ezin.
- Üzerine tuzunu ve baharatlarını ekleyip karıştırın.
- Hamuru için yoğurma kabına ılık suyu, tuzu alın. Yavaş yavaş un ilave ederek pürüzsüz bir hamur elde edin. (10 dakika kadar yoğurun ki hamur özleşsin)
- Hamurun üzerini kapatıp 30 dakika bekletin.
- Tavada tereyağını eritin. Üzerine sıvı yağ ekleyip kenara alın.
- Dinlenen hamuru hafif unladığınız tezgaha alıp 8 bezeye ayırın.
- Bezelerin üzerini mutlaka üzerini örtün.
- Her bir bezeyi unladığınız tezgahta yufka büyüklüğünde incecik açın.
- Hazırladığınız yağdan 3 yemek kaşığı kadar dökün.
- Yufkanın dış kısmına patatesli harçtan koyun.
- Dştan içe doğru çekiştirerek ortaya doğru sarın. Yufkanın orta kısmına parmağınızla bir delik açın ve yufkayı bölüp uzun bir rulo elde edin. Ruloyu kendi etrafında döndürerek sarın.
- Yuvarlak bir fırın tepsisini ya da borcamı sıvı yağ ile yağlayın.
- Sardığınız hamuru ortasına yerleştirin.
- Diğer bezelere de aynı şekilde hazırlayıp ilk yufkanın etrafına sarın.
- Kalan yağı böreklerin üzerine fırçayla sürün.
- Önceden ısıtılmış 190 derecede fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 45 dakika pişirin.
- İlk sıcaklığı geçince yani 10 dakika sonra servis edebilirsiniz.
En Yeniler
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.