Peynirli göçmen böreği nasıl yapılır, tarifi ve püf noktaları
Bugün çayın yanına ne yapsam diyenlere özel harika bir hamur işi tarifimiz var. Dızmana olarak da bilinen bu börek, Trakya mutfağının meşhur lezzetlerindendir. Peki dızmana (göçmen böreği) nasıl yapılır, sosu nasıl hazırlanır?
GÖÇMEN BÖREĞİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 1 paket kuru maya (11 gr)
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı ılık su
- Yarım çay bardağı sıvıyağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 5 su bardağına yakın un
Arası için;
- Beyaz peynir
Sosu için:
- 2 adet yumurta
- 1 su bardağı yoğurt
- Yarım çay bardağı eritilmiş tereyağı
- Yarım çay kaşığı tuz
GÖÇMEN BÖREĞİ NASIL YAPILIR?
- Yoğurma kabına mayayı, yoğurdu, ılık suyu, sıvı yağı ekleyip karıştırın.
- 1 bardak kadar un koyup yoğurmaya başlayın. Ardından tuzunu ekleyin. Tuzu direk mayayla buluşturmadığımızda daha güzel kabarıyor aklınızda olsun.
- Azar azar un ilave ederek yumuşak, ele yapışmayan bir hamur elde edin.
- Hamurun üzerini kapatıp 1 saat oda sıcaklığında mayalandırın. Hamurun iki kat kabarması gerekiyor.
- Un serptiğiniz tezgahta hamurun havasını alın.
- Hamuru 4 eşit bezeye ayırın.
- Bezelerden birini tezgaha alın. Çok fazla un kullanmadan dikdörtgen biçiminde açın. Çok ince ya da çok kalın olmayacak.
- Peynir serpip rulo yapın. 2 parmak genişliğinde kesip yuvarlak (40 cm genişliğinde) yağlanmış tepsiye dizin.(Peynirler yukarıya bakacak)
- Diğer bezeleri de aynıı şekilde hazırlayın
- Parmalarınızı hafif yağlayıp bezelerin üzerine bastırın birbirlerine hafif yapışıyorlar bu sayede.
- Üzerini kapatıp 30 dakika mayalandırın.
- Bu arada bir kasede sos için gerekli tüm malzemeleri çırpın.
- Mayalanan hamurun üzerine sosu eşit bir şekilde yayın.
- Önceden ısıtılmşı 200 derece fırında nar gibi kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun!
En Yeniler
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.