Chili Garlic Sos (Sarımsaklı Acı Sos) Tarifi

Chili Garlic Sos (Sarımsaklı Acı Sos) Tarifi
Pek çok ülkenin mutfağında önemli bir yeri olan acı baharatların ve sosların bizim damak tadımız için de önemi büyük. Asya mutfağının vazgeçilmez soslarından Sriracha ile oldukça benzer olan bu sos iddia ediyoruz hepsinden daha lezzetli.

Geçmişten bu yana “benim diyen yiğitleri deviren sos” olarak bilinen ve bir yarış aracı kullanılan bu sos acı severlerin hala gözdesi konumunda. Tarihte nasıl ortaya çıktığı net olarak bilinmemekle beraber pek çok rivayet ortaya atılmış. Kimi sevdiği kıza sevdasını bu sostan kaşık kaşık yiyerek ispatlamış “her acıya katlanırım” demiş kimi ise düşmanına bu sosu ikram ederek sabır testinden geçirmiş.

Bu hikâyelerinde en çok dikkat çeken ise geçmişte beyliklerin düşmanla barış yemeklerinde bu sosu ikram etmesi hikayesidir. Rivayete göre birbiriyle savaş halinde olan beylerin biri diğerini barışa çağırdığında bu sos yapılıp ikram edilirmiş. Barış çağırısını alan taraf bu sosu sofrada göreceğini bilirmiş. Ev sahibi olan tarafın kadınları en acı biberleriyle bu sosu hazırlar yemeklere eklerlermiş. Genellikle et yemeklerinin üstüne dökülerek düşmana servis edilen bu yemeği düşman gıkını çıkarmadan yer ise bu tekrar ev sahibi tarafa saldırmayacağını ve ateşkesi kabul ettiğini gösterirmiş.

Hikâyesine bakarak dahi bu sosun acılığını tahmin edebilirsiniz. Acı severlerin bağımlısı olacağı tarifimiz şöyle:
SARIMSAKLI CHİLİ ACI SOS TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

  • 250 Gram Acı Chili Biber (Jalapeno biberi veya süs biberi de kullanabilirsiniz)
  • 12-16 Diş Sarımsak
  • 1 Çay Kaşığı Tuz
  • 1 Çay Kaşığı Şeker
  • 80 Ml Sirke
  • 3 Yemek Kaşığı Su
  • 1 Tatlı Kaşığı Mısır Nişastası

✔️ Biberlerin içindeki tohumlarını ayıklayıp kabaca doğrayın. Sarımsakları soyun. Bir blendera sirkeyi, suyu, tuzu, şekeri biberleri ve sarımsakları ekleyin. Tamamen püre haline getirmeden bir süre çekin. Bu sırada içindeki parçalar hala ayırt edilebilir halde olsun.

✔️ Ardından karışımın dörtte birini bir kaba ayırın. Blenderı en yüksek ayarda çalıştırıp geri kalan dörtte üçlük sosu püre haline gelene kadar çekin. Bu aşamada biberlerin posası ve suyu ayrılır. Temiz bir tülbent yardımıyla bu posayı iyice sıkarak sosunuzun suyunu çıkarın.

✔️ Çıkardığınız bu suyu küçük bir sos tenceresine ekleyin. Üzerine de başta ayırdığınız dörtte birlik sos karışımını ekleyin.

✔️ Küçük bir kâsede nişastayı ve 2 yemek kaşığı suyu karıştırın. Sosunuz iyice ısınıp kaynamaya yakın hale gelince bu nişastalı karışımı da sos tenceresine ekleyin sürekli karıştırarak kıvam alana kadar pişirin. Kıvam aldıktan sonra çok kaynatmayın biberlerin aroması kaçmamalı.

✔️ Kıvam alınca altını kapatıp soğumaya bırakın. Buzdolabında saklamak için temiz bir cam kavanoza koyup ağzını sıkıca kapatın. Bir ay boyunca tazeliğini koruyan bu acı sosu dilediğiniz yemeklerde kullanabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler