El açması midye böreği nasıl yapılır? İşte peynirli midya böreği tarifi ve püf noktası

El açması midye böreği nasıl yapılır? İşte peynirli midya böreği tarifi ve püf noktası
Türk Mutfağının demirbaşlarından börekler her daim sofraları süslüyor. El açması böreklerin yerini de hiç birşey tutmuyor. Bugün hamur işi sevdalalarınıi büyüleyecek el açması bir börek tarifi vereceğiz. İşte nar gibi kızaran çıtır çıtır midye böreği tarifi...

El açması bol tereyağlı midye böreği, sofraya koyduğunuz anca iştah kabartma garantili. Hem şık hem lezzeti bu böreği mutlaka deneyin. Dilerseniz farklı iç harçlarıyla da yapabilirsiniz ama en çok peynirlisi güzel oluyor.

El açması midye böreği için gerekli malzemeleri sıralayalım:
Hamuru için:

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı dolusu tuz
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı yoğurt
  • 4 su bardağı un (kontrollü ekleyin)

İçi harcı için;

  • 150 gr süzme peynir
  • Bir kaç dal maydanoz

Arasına sürmek için: 100 gr tereyağı
Hamuru açmak için: un + nişasta karışımı
Üzeri için: sıvı yağ

Not: Bu ölçülerle 30 adet börek çıkıyor.

El açması midye göreğinin yapılışına geçelim:
Yoğurma kabına ılık suyu, sıvı yağı, mayayı, yoğurdu, yumurtayı ekleyip karıştırın. Tuzu ilave edin. Azar azar un ekleyerek hamuru toparlayın. Hamur toparlandıktan sonra 2-3 dakika da tezgahta yoğurarak pürüzsüz bir kıvam almasını sağlayın.Hamur hafif ele yapışmalı sert olmasın. Hamurun üzerini kapatıp yarım saat mayalandırın.
el-acmasi-midye-boregi-detay-1.jpg
Hafif un serptiğiniz tezgahta hamurun havasını alın. 3 eşit parçaya bölün ve yuvarlayın. Unladığınız tepsiye dizip üzerine poşet koyup yarım saat mayalandırın.
el-acmasi-midye-boregi-detay-2.jpg
Bir kasede bir miktar un ve nişastayı karıştırın. Bezelerden birini alarak bolca bu karışımdan sürüp açmaya başlayın.
el-acmasi-midye-boregi-detay-3.jpg
Oklava ya da merdaneyle incecik açın.Aşağı yukarı 80 cm civarında açın. Kalın olmasın, çıtır çıtır olması için ince olması gerekiyor. Çok az nişastalı un karışımdan kullanabilirsiniz. Tüm bezeleri aynı şekilde açıp temiz bir bezin üzerine açtığınız yufkaları açın. 100 gr tereyağını eritin. Açtığınız yufkanın birinin üzerine her yerine eşit şekilde gelecek şekilde sürün.
el-acmasi-midye-boregi-detay-4.jpg
2.yufkayı üzerine yerleştirin. Yine aynı şekilde üzerine tereyağdan sürün. Son yufkayı da kapatın. Kalan yağı da üzerine sürüp her tarafını yağlayın. Şimdi bir ucundan diğer ucuna rulo olacak şekilde sıkıca sarın. Yaptığınız ruloyu 3 parçaya bölün. Un serptiğiniz tepsiye yerleştirin. Üzerine bir bez kapatıp hava almayacak şekilde sarıp buzlukta yarım saat dinlendirin.
el-acmasi-midye-boregi-detay-5.jpg
Her bir parçayı bir parmaktan az kalın olacak şekilde bıcakla kesin.
el-acmasi-midye-boregi-detay-6.jpg
Her bir parçayı elinizle çay tabağı büyüklüğünde açın. Geniş bir kasede peynir ile ince kıyılmış maydanozu karıştırın. Peynirli harçtan koyup kenarlarından bastırarak sıkıca kapatın.
el-acmasi-midye-boregi-detay-7.jpg
Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine börekleri dizin. Üzerine fırçayla sıvı yağ sürüp önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Fırından çıkınca ilk sıcaklığı gidince hemen servis edin.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın

Tarifin kaynağı: Alev Türken / Derleme: Sağlıkhaberciniz

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler