Çayın yanına ne yapsam diyenlere: Tel tel ayrılan, yumuşacık haşhaşlı bükme tarifi
Yiyenlerden tam puan alan garantili bir tarif... Haşhaş seviyorsanız bu tarifi denemeden geçmeyin. Pişman olmayacaksınız.
HAŞHAŞLI BÜKME İÇİN MALZEMELERİ
- Yarım paket yaş maya
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- yarım su bardağı sıvı yağ
- yarım su bardağı ılık süt
- 1,5 su bardağı ılık su
- 4.5- 5 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı tuz
İç harcı için:
- 1 su bardağı haşhaş ezmesi
- 1 çay bardağı sıvı yağ
Üzeri için;
- 1 adet yumurta sarısı
HAŞHAŞLI BÜKMENİN YAPILIŞI
- Derin bir yoğurma kabına mayayı koyun. Mayanın üzerine şekeri ekleyin.
- Bir cezvede süt ve suyu ılıtın. (Çok sıcak da olmasın)
- Ilıyan su-süt karışımını mayanın üzerine dökün. Üzerini kapatıp 10 dakika bekleyin.
- Yağı da ekleyip karıştırın.
- Ardından azar azar un ilave ederek hamurunuzu yoğurtmaya başlayın. Tuzu arada dökün. (Mayanın üzerine direk tuz dökülmemesi gerekiyor. Bu yüzden biraz un ekledikten sonra tuzu dökerseniz hamurunuz daha iyi kabarır)
- Yumuşak ele yapışan bir hamur elde edin.
- Hamurun kapağını kapatıp 40 dakika mayalandırın.
- Bir kasede yağ ile haşhaş ezmesini karıştırın.
- Hamurdan 8 beze elde edin.
- Unladığınız tezgaha bezeleri koyup üzerini mutfak bezi ile örtünki kurumasın.
- Her bir bezeyi pasta tabağı büyüklüğünde açın. Açtığınız hamurun üzerine 2-3 yemek kaşığı yağlı haşhaş ezmesi karışımından sürün.
- En son bezede üzerine karışımı sürmeden önce oklava yardımıyla tepsi büyüklüğünde açın. Kalan haşhaş ezmeli karışımı sürüp güzelce yayın.
- Bıcak yardımıyla 2 cm genişliğinde şeritler kesin.
- Şeridin birini alın ve karşılıklı kenarlarından birleştirin.
- Daha sonra burgu yapın.
- Yağlanmış dikdörgen borcama yerleştirin.
- Diğer şeritler için de aynı işlemi yapın.
- En son yumurta sarısı sürün.
- Önceden ısıtılmamış fırında 180 derecede üzeri kızarana kadar yaklaşık 45 dakika pişirin.
- Afiyet olsun.
Püf noktası
Fırından çıkarınca üzerine nemli bir bez örterseniz daha yumuşak olur.
En Yeniler
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.