Çatlamayan Dağılmayan Siirt Usulü İçli Köfte Kitel Tarifi

Çatlamayan Dağılmayan Siirt Usulü İçli Köfte Kitel Tarifi
Kitel, Siirt mutfağının meşhur lezzetlerindendir. Şekil vermesi diğer içli köfteden daha kolay olan bu tarifi siz de evinizde deneyebilirsiniz. Evde Siirt usulü içli köfte kitel nasıl yapılır, hangi malzemeler gereklidir? İşte orjinal tarifi...

Bu enfes lezzet adını, kullanılan bulgurdan alıyor. Kitel, buğdayın kaynatılmadan kabuğunun soyulması ve öğütülmesi elde edilen bir bulgur çeşidi aslında. Özellikle Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde yaygın olarak tüketiliyor. Eğer kitel bulguru bulamazsanız da kısırlık bulgur kullanabilirsiniz. Sadece daha uzun süre yoğurmanız gerekir.

Bazı yörelerde 'kitel raha' olarak da biliniyor. Haşlanarak yapılan kitellerin üzerine biberli tereyağ sosu gezdiriliyor ve lezzeti ikiye katlıyor. Her bir lokması keyif verecek bu tarifi mutlaka deneyin.

Hazırsanız başlayalım.

KİTEL TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

İçi harcı için:

  • 300 gram dana kıyma
  • 1 adet boy soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 6-7 dal maydanoz
  • Yarım çay bardağı pirinç

Dışı İçin:

  • 500 gram kitel bulguru
  • 1-2 su bardağı ılık su
  • 1 çay kaşığı tuz

Üzeri için;

  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı nane

KİTEL NASIL YAPILIR?

✔️ Öncelikle iç harcını hazırlayalım. Geniş bir tavaya yemeklik olarak incecik doğradığınız soğanı ve sıvı yağı koyup soğanlar pembeleşene kadar kavurun. Kıymayı ilave edin, kıyma suyunu salıp çekene kadar kavurmaya devam edin. En son baharatını, tereyağını, tuzunu ekleyin. Başka bir geniş kaseye soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra ince kıyılmış maydanozu ve haşlanmış pirinci ekleyip karıştırın. İç harcınız hazır...
✔️ Dış harcını hazırlayalım. Geniş bir kaba hen çiğ köfte tepsisi) ince bulguru ve tuzu alın. Üzerine yavaş yavaş 1 su bardağı ılık suyu dökerek karıştırın ve kapağını kapatıp 15 dakika dinlendirin.Artık yoğurmaya başlayabilirsiniz. Yoğururken ara ara elinizi ıslatıp hamurun macun kıvamına gelmesini sağlayın. Yoğurma aşaması çok önemli, pes etmeyin ve bir anda da su dökmeyin. Yoksa macun kıvamına getiremezsiniz. 30 dakika kadar sürüyor baştan söyleyelim.
✔️ Bulgurlu hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Avucunuzda batırarak içerisine 1 tatlı kaşığı kadar kıymalı harçtan koyun. Dikkatlice kapatıp yassı hale getirin. Şekil verirken elinizi sıvı yağ ile yağlarsanız çok kolay şekil alacaktır.
✔️ Hazırladığınız kitelleri tepsiye dizin.
✔️ Kaynayan tuzlu suya 2 adet limon tuzu ekleyin. Daha sonra kitelleri atın. Kiteller suyun üzerine çıkana kadar haşlayın.
✔️ Tereyağını eritip pul biber ve naneyi ekleyip kavurun. Pişen kitellerin üzerine sosu gezdirip servis edebilirsiniz.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler