Lahmacun ve pidenin aynı tarifte buluştuğu Bursa'nın meşhur cantık tarifi

Lahmacun ve pidenin aynı tarifte buluştuğu Bursa'nın meşhur cantık tarifi
Cantık, Bursa'nın meşhur yöresel hamur işlerindendir. Kıymalısı, kaşarlısı, kavurmalısı, kuşbaşılısı ile adeta geleneksel bir lezzete dönüşmüştür. Bursa lahmacunu, Bursa pizzası, Bursa pidesi gibi isimlerle de anılan cantık; turistlerin de ilgi odağı haline gelmiştir. Peki evde cantık nasıl yapılır, cantık için gerekli malzemeler nelerdir?

Kestane şekeri, şeftalisi, tahinli pidesi, iskenderi ile adından sıkça söz ettiren Bursa'nın bir başka meşhur lezzeti de cantık'tır. Bursa'ya yolumuz ne zaman düşse cantık yemeden geçmeyiz.

Bugün size evde kolaylıkla yapabileceğiniz midenizi şenlendirecek bir cantık tarifi vereceğim. Umarım siz de bizim gibi deneyince hayran olursunuz...

Cantık Tarifi İçin Gerekli Malzemeler
➞ 2 su bardağı ılık su
➞ 1 paket toz maya yada yarım paket yaş maya
➞ 1 yemek kaşığı toz şeker
➞ 1 tatlı kaşığı tuz
➞ 5 su bardağına yakın un

Kıymalı harç için;
➞ 300 gr orta yağlı kıyma
➞ 2 orta boy kuru soğan
➞ 1 adet domates (ya da kışlık domates sosu)
➞ 3 adet yeşil biber
➞ 1 tatlı kaşığı salça
➞ 1 çay kaşığının ucuyla karabiber
➞ 1 tatlı kaşığı tuz
➞ 1 çay kaşığı pulbiber
➞ Yarım çay bardağı zeytinyağı

Üzerine sürmek için;
➞ 1 adet yumurta sarısı

Fırından çıktıktan sonra;
➞ Tereyağı

Cantık Tarifi Nasıl Yapılır?
✔️ Yoğurma kabına ılık suyu, mayayı ve şekeri alıp karıştırın. 10 dakika bekletin. 1 su bardağı kadar un ekleyip karıştırın. Tuzunu ilave edin. Azar azar un ekleyerek 5 dakika kadar ele hafif yapışan, pürüzsüz bir hamur elde edin. Hamurun üzerini kapatıp 1 saat mayalandırın.
✔️ Kıymalı harç için incecik doğradığınız soğanı, yeşil biberi, rendelenmiş domatesi, kıymayı, tuzu, zeytinyağını, salçayı ve baharatları ekleyip elinizle çiğ köfte yoğurur gibi yoğurun. Üzerini streç filmle kapatıp buzdolabına kaldırın.
✔️ Mayalanan hamuru un serptiğiniz tezgaha alıp havasını alın.
✔️ Mandalina büyüklüğünde bezeler yapın. Dilediğiniz büyüklükte yapmakta serbestsiniz:)
✔️ Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine bezeleri aralıklı yerleştirin. Ortasına bardakla bastırıp çukur oluşturun. Tepsi mayası için 30 dakika bekletin.
✔️Çukurları tekrar elinizle genişletebildiğiniz kadar genişletin. Kenarları hafif yüksek içi çukur kalmalı. Kıymalı harcı bu orta kısma yerleştirin.
✔️ Üzerlerine fırçayla yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 200 derece ırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin. Fırından çıkar çıkmaz kenarlarına tereyağ sürüp sıcak sıcak servis edin.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler