Bugün Ne Pişirsem Diyenlere 25.08.2021 Günün Menüsü Evde Et Tantuni - Lavaş ve Dondurmalı İrmik Helvası Tarifi
ET TANTUNİ TARİFİ
- 500 gr küçük kuşbaşı şeklinde doğranmış yağsız dana eti (antrikot, biftekden gayet güzel oluyor)
- 1 çay kaşığı dolusu tuz
- Yarım çay bardağı sıvı yağı (Mersinde pamuk yağından yapıyorlar, varsa onu kullanın)
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- Yarım çay bardağından biraz fazla su
Salatası için;
- 1 adet kuru soğan
- 1 demet maydonoz
- 2 çay kaşığı sumak
- 2 adet domates
Tantuni için olmazsa olmaz limon:)
Hemen tarife geçelim
Sinirlerinden ayrılmış yağsız eti yaprak yaprak ayırıp incecikdoğrayın. Geniş bir tavayı ısıtın. Eti ekleyip karıştırmadan 5 dakika bekleyin. Et sulanınca karıştıra karıştıra kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirin. Su kalmayınca azar azar su ilave edin. Pamuk gibi yumuşacık olacak etler. Bu arada soğanı piyazlık ince ince doğrayıp sumakla ovun. İnce kıyılmış maydanoz ilave edip karıştırın. Az bi limon çok yakışıyor. Ayrı bir kaba kabuğu soyulmuş küp küp doğradığınız maydanozları da koyun. Eti lezzetlendirmeye aşamasına geçelim. Başka bir tavaya sıvı yağı koyun. Yağ ısınınca pişirdiğiniz etten porsiyonluk ekleyin. (Hepsini aynı anda koymuyoruz. Tuzunu, kırmızı biberini ekleyip soteleyin. Lavaş ya da somun ekmek yağına batırıp yumuşatın. Hiç su kalmadıysa az su ilave edin ki et kurumasın. Et, soğan salatası ve domatesle dürüm yapıp afiyetle yiyin.
EVDE LAVAŞ YAPIMI (20 adet çıkıyor)
- 5 adet kesme şeker yada 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı ılık su
- 1 paket yaş maya
- 4 yemek kaşığı sıvı yağı
- 1.5 tatlı kaşığı tuz
- 1 kg un
Yapılışına geçelim
Karistirma kabina mayayı, sütü, suyu ve şekeri ekleyip 10 dakika bekleyin. Yavaş yavaş un ilave ederek kulak memesi yumusaklığında bir hamur elde edin. Üzerini kapatıp 1 saat mayalandırın. Dinlenen hamurdan 20 beze yapın. Merdana ile açıp ısıtılmış tavada arkalı önlü pişirin.
DONDURMALI İRMİK HELVASI TARİFİ
- 100 gram tuzsuz tereyağı
- 1 su bardağı irmik
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı süt
- İsteğe bağlı 2 çorba kaşığı çam fıstığı.
İçine koymak için;
- Kaymaklı dondurma
Tarifine geçelim.
Geniş bir tavada tereyağını eritin. Yağ eridikten hemen sonra varsa çam fıstığı nı ilave edip fıstıklar renk değiştirene kadar kavurun. İrmiği ekleyin. Kısık ateşte ara ara karıştırarak irmiğin rengi kahverengiye dönene kadar kavurun. Ayrı bir tencerede şekeri, suyu, sütü karıştırıp kaynamaya bırakın. Kavrulan irmiğe şerbeti yavaş yavaş dikkatli bir şekilde ilave edin.Kısık ateşte şerbeti tamamen çekince ocağın altını kapatıp 10 dakika dinlendirin. Kapağını açınca güzelce karıştırın. Helvayı bir kasenin içine ortası boş kalacak şekilde yerleştirin. Ortasına kaymaklı dondurma koyun. Tekrar irmikle kapatıp servis yapacağınız tabağa ters çevirin. Bekletmeden sıcak sıcak servis edin.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.