Bu Yemeği Yiyen Hasta Olmaz! Bitlis Yöresinin Meşhur Lezzeti ve Püf Noktasıyla Turşu Aşı Çorbası Tarifi
Bitlis'in yöresel lezzetlerinden biridir Turşu Aşı. Ön aşamaları biraz zahmetli gibi görünse de sonucu herşeye değer. Orinalinde yarma, nohut, kuru fasülye, yeşil fasülye tandırda pişirilir. Şilor denen yaban eriği de ayrı bir yerde pişirilip ortaya enfes bir lezzet çıkar.
TURŞU AŞI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 500 gr kuzu kuşbaşı
- 2 adet kuru soğan
- 1 adet domates
- 1 adet kırmızı biber
- 250 gr taze fasülye
- 1 su bardağı yarma
- 1 su bardağı nohut
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salcasi
- 250 gr yeşil erik
- 2 yemek kaşığı erik marmelatı ( erik ekşisi)
- Tuz
TURŞU AŞI NASIL YAPILIR?
✔️ Bir gün önceden yarmayı, nohutu ayrı ayrı kaplarda sıcak su ile ıslatın.
✔️ Ertesi gün yine ayrı kaplarda 5 dakika haşlayın. (Tekrar pişeceği için biraz diri kalıyor tedirgin olmayın)
✔️ Kuzu etini tencereye alıp yüksek ateşte mühürleyin. Etler suyunu salıp çekince yemeklik doğradığınız soğanları ve salçaları ilave evip iyice kavurun.
✔️ 3 litre kadar sıcak suyu ekleyip fokur fokur kaynatın.
✔️ Yarmayı ve fasülyeyi de ilave edin.
✔️ Ayıklayıp ikiye üçe böldüğünüz fasülyeleri ekleyin.
✔️ Domatesleri yemeklik doğrayın.
✔️ Ortalama 30-40 dakika tüm malzemelerin lokum gibi pişmesini sağlayın.
✔️ Tuzunu ayarlayın.
✔️ Ocağın altını kapatmadan önce eriği ve erik marmelatını ekleyin.Bir taşım kaynattıktan sonra ocaktan alıp servis edebilirsiniz.
Üzerine ince doğranmı taze çok yakışıyor.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.