Bu Tatlı Kesinlikle Ağır Değil Ustasından Unsuz Yumurtasız Yağsız Şambali Tatlısı Tarifi
İzmirde geçen yıllarımda neredeyse her hafta sonu şambali yerdik. Tam bir sokak lezzeti gerçekten.
Malum artık İzmirde yaşamıyorum ama Sanal Fırının youtube sayfasında tüm detayına kadar verdiği tariften sonra evde de aynı lezzeti yakalayabiliyorum.
Siz de yapmak isterseniz orjinal şambali tatlısını paylaşıyorum.
Buyrun mutfağa!
ŞAMBALİ TATLISI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
Ölçüler 40*30cmlik fırın tepsisi içindir. Az kişiyseniz ölçüleri yarıya indirin. Ben o şekilde yapıyorum.
- 900 gr irmik(6 su bardağı irmik)
- 450 gr toz şeker (2.5 su bardağı toz şeker)
- 450 ml süt (2 çeyrek su bardağı süt)
- 20 gr karbonat (1 yemek kaşığı karbonat)
Şerbeti;
- 1 kg toz şeker (5.5 su bardağı)
- 1 litre su (5 su bardağı)
- Çeyrek limon
ŞAMBALİ TATLISI TARİFİNİN YAPILIŞI
✔️ Sütü ve şekeri karıştırma kabına alın. Çırpma teli ile 3 dakika kadar güzelce çırpın. (Şekerin erimesi gerekiyor)
✔️ Ardından irmiği ve karbonatı ekleyip karıştırın. Elde ettiğiniz hamur akışkan bir hamur oluyor paniklemeyin.
✔️ Hamurun üzerini streç filmle kapatıp 12 saat bekletin. Zamanınız varsa 24 saate kadar bekletebilirsiniz.
✔️ Fırından çıkınca tekrar güzelce yoğurun (Yaklaşık 2 dakika). Sert bir kıvama gelecektir.
✔️ Tepsiyi fırça ile sıvıyağla yağlayın. Hamuru güzelce tepsiye yayın. En son spatula ile düzeltin.
✔️ Şimdi kesme aşamasına geldik.(Metreyi tepsiye koyun kolaylık oluyor:)) 2.5 cm yatay olarak, 7.5 cm lik dikey olarak kesin.
✔️ Üzerine yer fıstığı ile süsleyin.
✔️ Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 25 dakika pişirin.
✔️ Fırından çıkan tatlıyı tekrar bıcakla dilimleyin. 15 dakika daha pişirin.
✔️ Şerbeti için şekeri, suyu ve limonu tencereye koyun. Kaynadıktan 15 dakika sonra ocağın altını kapatın.
✔️ Fırından çıktıktan 5 dakika sonra sıcak şerbeti sıcak tatlıya dökün.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.