Bu Çorbayı Antibiyotik Niyetine İçin! Tam Kıvamında Orjinal Sakala Çarpan Çorbası Tarifi

Bu Çorbayı Antibiyotik Niyetine İçin! Tam Kıvamında Orjinal Sakala Çarpan Çorbası Tarifi
Türk Mutfağının yöresel yemeklerinden biridir Sakala Çarpan Çorbası. 1 kaşığı bile vitamin deposu olan çorba, hastalıklara karşı tada m bir kalkan. İşte Afyon Mutfağının sevilen lezzeti sakala çarpan çorbası tarifi

Sakala çarpan çorbası, Afyon Mutfağının yöresel yemeklerinden biridir. Bazı yörelerde dul avrat çorbası, kesme çorbası, bacaklı çorba gibi farklı isimlerle de bilinen bu çorba tam bir vitamin deposu. (Amasya yöresinde aynı çorba kıyma ile yapılıyor) Soğuk algınlığına, gribe karşı adeta kalkan olan bu çorba adeta iştah kabartıyor.

Çorbanın ilginç de bir hikayesi var. Rivayete göre yalnız yaşayan bir dedeye komşusu bir tas sıcak çorba götürüyor, dede çorbayı tasla içiyor. Tabi kaşık yerine tas kullanınca sakalına erişteler takılıyor. O gün bugündür adı sakala çarpan olarak anılıyor.

Az malzemeli bol lezzetli bu çorbayı siz de mutlaka deneyin. Tek başına oldukça doyurucu olan bu çorba yanında hiç bir şey istemiyor.

Hazırsanız başlayalım.

SAKALA ÇARPAN ÇORBASI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

  • Yarım su bardağı yeşil mercimek
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım su bardağı erişte (erişte yerine ev makarnası ve erişte de kullanabilirsiniz)
  • 8 su bardağı sıcak tavuk suyu (et suyu ya da normal su da kullanabilirsiniz ama tavuk suyuyla aşırı lezzetli oluyor)
  • 1 çay kaşığı tuz

Üzeri için:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı pul biber

SAKALA ÇARPAN ÇORBASI NASIL YAPILIR?

✔️ Mercimekleri yıkayıp tencereye alın ve üzerini gececek kadar su koyup haşlayın.
✔️ Soğanı minik minik yemeklik doğrayın.
✔️ Zeytinyağı ve tereyağını geniş bir tencerede alıp ısıtın. Yemeklik doğradığınız soğanları ilave edip soğanların rengi dönene kadar kavurun.
✔️ Unu ilave edip kısık ateşte kavurmaya devam edin.
✔️ Unun kokusu çıkınca salçaları ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
✔️ Daha sonra sıcak tavuk suyunu azar azar bir taraftan da sürekli karıştırarak ilave edin. Pürüzsüz bir kıvam elde etmek için tel çırpıcı kullanabilirsiniz.
✔️ Haşladığınız yeşil mercimeklerin suyunu süzüp tencereye ilave edin.
✔️ Tuzunu ekleyin. Fokur fokur kaynayınca erişteyi ilave edin ve ortalama 15 dakika erişteler pişene kadar kaynatın.
✔️ Küçük bir sos tenceresinde tereyağını eritip nane ve pul biber ekleyerek kavurun ve çorbaya ilave edin.
✔️ Sıcak sıcak bekletmeden servis edin.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler