Bu Börekte Hem Kavurma Hem Peynir Var! Damakları Çatlatan Bingölün Meşhur Löl Böreği Tarifi
Bingöl'de löl böreği yapımında sürk yani çökelet kurutması kullanılır. Sürk bulamayanlar ise tulum peyniri de kullanabilir
Odun ateşince koca sinilerle yapılır. Tadına doyum olmaz.
Kavurma ile peynirle hazırlanan iç çok farklı bir lezzettir.
Vakit kaybetmeden bu löreği mutlaka yapın. Beğeneceğinizden eminim.
LÖL BÖREĞİ TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 5 su bardağı un
- 2.5-3 su bardağı ılık su
- 1 yemek kaşığı instant maya
- 1 silme yemek kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
İç harcı için;
- 1 su bardağı ince doğranmış kavurma
- 1 su bardağı çökelek
- 3 adet orta boy soğan
Üzeri için
- 200 gr tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
LÖL TARİFİ NASIL YAPILIR?
✔️ Karıştırma kabına mayayı, ılık suyu, şekeri alıp karıştırın. Azar azar un ilav ederek ekmek hamuru gibi yumuşak bir hamur elde edin.
✔️ Hamuru iki eşit bezeye ayırın. Hamuru 1 saat mayalandırın.
✔️ Tereyağını ve sıvı yağı tavaya koyup eritin.
✔️ Dinlenen hamuru unlanmış tezgahta açabildiğiniz kadar açın. Erittiğiniz tereyağını bolca sürüp rulo yapın ve gül böreği gibi sarın.
✔️ Diğer bezeyi de aynı şekilde gül böreği gib hazırlayın.
✔️ Hazırladığınız gül böreği şeklindeki hamurları 15 dakika dinlendirin.
✔️ İç harcını hazırlayalım.Yemeklik doğradığınız soğanı, ince ince doğradığınız kavurmayı ve çökeleği güzelce karıştırın.
✔️ Yuvarlak tepsinin tabanını yağlayın.
✔️ Dinlenen hamuru elinizle yuvarlak tepsi boyutunda açın. Açarken yağ dökün ve tepsiye yerleştirin. Hazırladığınız iç harcını yayın. Diğer hamuru da aynı şekilde hazırlayıp üstüne koyun.
✔️ Kalan yağı üzerine bolca sürün. Dilimleyip önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.