Bu Börek Suyla Değil Maden Suyuyla Yoğuruluyor! Mayasız Çıtır Çıtır Bayatlamayan Tosunum Böreği Tarifi

Bu Börek Suyla Değil Maden Suyuyla Yoğuruluyor! Mayasız Çıtır Çıtır Bayatlamayan Tosunum Böreği Tarifi
Börekler Türk Mutfağının sevilen hamur işlerinden biri olup haşhaşlı böreklerin yeri ayrıdır. Bugün sizlere Kütahya yöresine ait Tosunum Böreği tarifi vereceğiz. Maden suyla hazırlanan bu lezzet çıtır çıtır oluyor.

Maden suyu bu böreği çıtır çıtır yapıyor... Haşhaş sevenlerin bayılacağı bu lezzet, çay saatlerinizin vazgeçilmezi olacak. Yapılışı biraz zahmetli amasonucu kesinlikle değdi dedirtecek cinsten.

Lafı uzatmadan tarifimize geçelim damaklarımızı şenlendirelim.

Haydin mutfağa...

TOSUNUM BÖREĞİ TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

Hamuru için;

  • 1 şişe maden suyu
  • 2 su bardağı ılık su
  • 6 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Aralarına sürmek için;

  • 2 su bardağı haşhaş ezmesi
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • Ayrıca 100 gr tereyağı

İçi için;

  • 2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 büyük boy kuru soğan
  • Karabiber
  • Pulbiber
  • Nane

TOSUNUM BÖREĞİ NASIL YAPILIR?

✔️ Maden suyunu ve ılık suyu yoğurma kabına alın. Tuzu ekleyin. Azar azar un ilave ederek kulak memesinden daha yumuşak bir hamur elde edin.

✔️ Un koyduğunuz tezgaha un serpip hamuru 3-4 dakika daha yoğurun. Ele yapışmayan bir kıvama gelince azar azar un ilave edin. Hamur pürüzsüz bir hal alacaktır.

✔️ Hamuru kapalı bir şekilde 2 saat dinlendirin.

✔️ Bu arada haşhaş ezmesinin içine sıvı yağ ekleyip sürülebilir kıvama getirin.

✔️ İçini hazırlayalım.Mercimeği haşlayıp süzün. Tavaya sıvı yağı koyup ısıtın. Yemeklik doğradığınız soğanı ekleyip kavurun. Haşladığınız mercimeği ilave edip kavurun. En son baharatlarını ekleyip soğumaya bırakın.

✔️ Hamuru 4 eşit bezeye ayırın.

✔️ Hamuru açmaya başlayın. Ne çok ince ne çok kalın olacak. Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını ara ara yayın. Haşyaş ezmesini de kaşıkla yedirin. (Yaklaşık 4 kaşık) Karşılıklı kenarlarını kapatıp kare oluşturun. Diğer bezeleri de aynışekilde hazırlayıp kenara koyun. 15 dakika dinlendirin.

✔️ Her bir bezeyi elinizle hafifçe çekip genişletin ve 9 parçaya ayırın. Yatay ve dikey 3'e bölün yani.

✔️ Her bir kareye bir yemek kaşığı mercimekli harçtan koyup rulo yapın. Kenarlarından hafif bastırıp yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin.

✔️ Üzerlerine fırçayla kalan tereyağından sürün.

✔️ Önceden ısıtılmış fırında 200 derece fırında yaklaşık 30-40 dakika pişirin.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler