Bu Börek Küflü Peynirden Yapılıyor, 10 Numara Oluyor! Kuru Yufkadan Yapılan Gılan Böreği Tarifi
Özellikle Ereğli, Karaman, Konya başta olmak üzere İç Anadolu'da kuzine denilen sobalarda yapılan, efsane bir lezzettir. Gıllan Böreği, kılan böreği, gılam böreği, gılan böreği gibi çok farklı isimlerle de bilinir.
Sadece peynirlisi yapılır ve hele peynir küflü ise tadına doyum olmaz. Yanına sıcacık bir bardak çay keye keyif katar.
Diğer böreklerden farklı olarak taze yufka yerine şebit denilen kuru yufka kullanılır. Hafif pişirilip kurutulan şebit kullanılacağı zaman ıslatılır ve yumuşatılır. Odun ateşinde pişen bu yufka böreğin lezzetini ikiye katlar.
Köylerde her daim kuru yufka bulunduğu için kahvaltıya, çayın yanına 5 dakika da hazırlanan pratik bir lezzettir.
Siz Değerli Sağlıkhaberciniz okurları da denemek isterse diye detaylı tarifi paylaşıyoruz.
GILAN BÖREĞİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- Şebit, kuru yufka
- Küflü peynir yada tulum peyniri (Kaşarla, beyaz peynirle olmaz:))
- Tereyağı
GILAN BÖREĞİ NASIL YAPILIR?
✔️ Kuru yufkayı nemlendirin. Sağlı sollu ortaya katlayıp kare şeklini verin.
✔️ İçine küflü peynir, deriye basılmış hakiki tulum peyniri, yağlı çökelek hangi peyniri seviyorsanız koyun. Bir kaç parça da tereyağı serpiştirin. Gözleme gibi kapatın.
✔️ Mümkünse kuzine sobada yoksa saçta o da olmadı yapışmaz tavada arkalı önlü yağsız pişirin.
✔️ Pişer pişmez servis tabağına alıp tereyağla yağlayın.
✔️ Dürüm yapıp bekletmeden sıcak sıcak yiyin.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.