Bu basit ve ekonomik tarifle hazırladığınız kışlık domates sosu kurtarıcınız olacak

İşte püf noktalarıyla herkesin kolaylıkla yapabileceği o kışlık domates sosu tarifi

Mevsiminde toplanmış domatesler sos yapılarak kış ayları boyunca sofralardaki yerini koruyor. Domates, Türk mutfağının en çok kullanılan sebzelerinden biri olarak hem lezzetiyle hem de sağlığa faydalarıyla vazgeçilmezler arasında yer alır. Ancak kış aylarında seralarda yetiştirilen domatesler, yaz domateslerinin yerini ne yazık ki tutmaz. Bu nedenle pek çok mutfakta, kışın da taze domates tadını yaşatmak için kışlık domates sosu yapımı devam ediyor. Üstelik bu işlemi doğru bir şekilde yaparsanız, kış boyunca aynı tazelikte domates sosu tüketebilir ve hem sağlığınızı hem de cebinizi koruyabilirsiniz.

Kışlık Domates Sosu İçin Gerekli Malzemeler:

  • 5 kilogram domates
  • 1 dolu yemek kaşığı tuz
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • ½ yemek kaşığı şeker (opsiyonel)

Kışlık Domates Sosu Nasıl Yapılır?

  1. İlk olarak, kavanozları yerleştireceğiniz alana mutfak bezi serin ve kavanozları örtmek için başka bir mutfak bezi hazırlayın. Bu adım, kavanozların hazırlanması işlemine geçmeden önce yapılmalıdır.

  2. Domatesleri iyice yıkayın ve kabuklarını soyduktan sonra küp küp doğrayın.

  3. Uygun boyutta bir tencereye doğranmış domatesleri alın ve ocağa koyun. Orta ateşte kısık bir ısıda kaynatmaya başlayın.

  4. Kaynamaya başladıktan sonra tuzunu ekleyin ve ara sıra karıştırarak kaynatmaya devam edin.

  5. Bir saat sonra sıvı yağı ekleyin ve pişirmeye devam edin. Domatesler toplamda 1 buçuk saat kaynamış olacak. Ancak daha yoğun bir sos isterseniz, biraz daha kaynatıp suyunun buharlaşmasını bekleyebilirsiniz.

  6. Kapatmaya yakın şeker ve tuzu ilave edin.

  7. Sos sıcakken, dikkatlice kavanozlara doldurun ve kapaklarını sıkıca kapatın. Kavanoz kapaklarını sıkıca kapatmak için ilk kez kullanılacak kapakları 2 geri, 1 ileri şeklinde çevirin.

  8. Doldurduğunuz domates sosu kavanozlarını ters çevirip hazırladığınız alana yerleştirin.

  9. Tüm sosu bu şekilde kavanozlara doldurun ve ters çevirdikten sonra üzerlerini bir mutfak bezi ile örtün. Bu şekilde en az bir gün boyunca soğumasını ve vakumlanmasını bekleyin.

  10. Bir gün sonra, kavanoz kapaklarının içeri doğru çöktüğünü ve vakumlandığını gördüğünüzde, kışlık domates sosunuz hazır demektir.

Bu basit ve ekonomik tarifle hazırladığınız kışlık domates sosu, kış aylarında yemeklerinize lezzet katmanın yanı sıra bütçenize de katkı sağlayacaktır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler