Bozulan sütlerinizi atmayın! Taze lor peynirinizi hazırlayın. İşte yapımı inanılmaz kolay lor peyniri tarifi!

Bozulan sütlerinizi atmayın! Taze lor peynirinizi hazırlayın. İşte yapımı inanılmaz kolay lor peyniri tarifi!

Kahvaltılarımızın vazgeçilmez lezzetlerinden biri hiç kuşkusuz peynir olsa gerek. Üstelik bu lezzetli besinin faydaları da saymakla bitmiyor. Yüksek protein, B vitaminleri ve kalsiyum, selenyum ve fosfor gibi mineraller mineraller içeren lor peniri besin değeri yüksek ve kalorisi düşük bir besin... Bizde  sağlığa böylesine faydalı olan peynirin en güzel hali olan lor peynirinin yapımını tüm ayrıntılarıyla sizler için hazırladık!

Dahası;

Tokluk hissini artırarak kilo vermeye yardımcı oluyor!

Kalp hastalıkları riskini azaltıyor!

Yüksek tansiyonu düşürüyor!

İçeriğindeki kalsiyum kemik erimesi oluşumunu engelliyor. 

LOR PEYNİRİ İÇİN MALZEMELER

  • 2 kg tam yağlı süt
  • 1 çay kaşığı tuz (isteğe bağlı)
  • 1 tane limonun suyu ya da 3 yemek kaşığı sirke veya bir çay bardağı yoğurt (Sütün kesilmesi için bunlardan birini kullanabilirsiniz.) 
  • 1 çay kaşığı tereyağı (isteğe bağlı)

LOR PEYNİRİNİN YAPILIŞI

Sütünüz pastorize süt olursa daha iyi olur. Çiğ süt her zaman tercihiniz olsun.

Peynir yapmadan önce tüm ekipmanınızın steril olduğundan emin olun.

Tencerenizin dibinin tutmaması için sudan geçirin. Sütünüzü tencereye alın. Ara sıra karıştırarak orta ateşte kaynatın.

Kaynamaya başlayıp köpüren sütünüze limon suyunu ilave edin burada limon yerine yoğurt sirke gibi asitli başka bir malzeme de kullanabilirsiniz.

Ateşi kısarak ve yaklaşık 5 dakikalık aralıkla karıştırarak kaynamaya bırakın.

Lor peynirin altındaki yeşil berrak bir su oluştuğunda tencereyi kenara alın, tuzlu bir peynir yapmak isterseniz bu aşamada tuzunu ilave edin.
lor-peyniri-tarifi-detay-1.jpg

Lor peynirlerin iyice ayrışması için yaklaşık 30 dakika oda sıcaklığında bekletin. 
lor-peyniri-tarifi-detay-2.jpg

Geniş bir kap üzerine eleğinizi oturtun ve nemli bir tülbent ya da muslin bezini üzerine yerleştirin. Oda sıcaklığında bekleyen karışımı bu kaba boşaltın. Bu aşamada peynirinizi uzun sürede tüketmek ve lezzetlendirmek için bir parça tereyağı ve çörek otu ilave edip eriyene kadar karıştırabilirsiniz.
lor-peyniri-detay-3.jpg

Daha sonra boşalttığınız karışımın üzerine bir ağırlık koyarak 1 saat süzülmeye bırakın. Eğer peynirinizi daha nemli ve yumuşak olmasını isterseniz bu süreyi kısaltın. Bunun sebebi lorlar ne kadar çok süzülürse o kadar kuru ve iri parçalı bir peynir elde edersiniz.

Süzülme işlemi bittikten sonra peynir altı suyunun tamamen çıkması için tülbent ya da muslin bezinizi iyice sıkın ve hazırladığınız peyniri kapalı, kuru ve hava almayan bir kabın içerisine koyun. Buzdolabında muhafaza edildiği takdirde 1 haftaya kadar tüketebilirsiniz.

Peynir altı suyunuzu dökmeyin. Bir sonraki peynir yapımında sütü kesmek için kullanabilirsiniz. Çorbalarınızı hem lezzetlendirmek hem de protein açısından zenginleştirmek için kullanabilirsiniz. 

Afiyet olsun. 

ÖNERİ

  • Ek gıdaya başlamış bebekleriniz için de hazırlayabilir, kahvalatılarında yedirebilirsiniz. 
  • Lor peynirini böreklerde iç harcı olarak, da tüketebilirsiniz.

 

 

 

Yemek Tarifleri

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki Haber
Sonraki Haber