Böyle Ekmek Arası Görmediniz! Usta Şef Harun Usta'dan Bursa'nın Unutulan Lezzeti Şaşakaldım Köfte Tarifi

Böyle Ekmek Arası Görmediniz! Usta Şef Harun Usta'dan Bursa'nın Unutulan Lezzeti Şaşakaldım Köfte Tarifi
Köfte, Türk Mutfağının sevilen lezzetlerinden olup neredeyse her yörenin farklı bir köftesi vardır. Bugün sizleri Bursanın unutulan lezzetlerinden olan bir köfteyle tanıştıracağız. Usta Şef Harun Usta'dan ağız sulandıran şaşakaldım köfte tarifi...

Bu köftenin yoğuruluşu biraz farklı . İki işlemden geçiyor. Öncelikle sadece tuzla hazırlanan köfteler yarım gün dinlendiriliyor. Daha sonra her bir köftenin ortasına zahter, kekik, karabiber, kimyon eklenerek tek tek yoğuruluyor. Biraz zahmetli ama lezzeti efsane..

Bir de salçalı sosu ve tereyağlı sosu var ki of off. Arasına bol yeşillikle yapılan ekmek arası köftenin görüntüsü bile ağızsulandırmaya yetiyor.

Bursa'da, 34 yıldır köftecilik yapan seyyar köfteci Cavit Sertkaya, insanların şehirdışından bile bu lezzeti yemeye geldiklerini söylüyor.

Bugün sizlere UstaŞef Harun Usta'nın yorumuyla detaylı tarifini paylaşıyoruz..

ŞAŞAKALDIM KÖFTE İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

  • 850 gram dana döş
  • 450 gram kuzu kol
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • Bir tutam kimyon
  • Bir tutam zahter
  • Bir tutam kekik

Domates sosu için;

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1,5 yemek kaşığı domates salçası
  • 1,5 su bardağı su
  • Yarım çay kaşığı Karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber

Üzeri için bol tereyağı

Yanında közlemek için biber, domates

Ekmek arası için yeşil soğan, kıvırcık marul, maydanoz

sasakaldim-kofte-1.jpg

ŞAŞAKALDIM KÖFTE NASIL YAPILIR?

✔️ Kıymaya tuzu ekleyip güzelce yoğurun. Streçleyip 10 saat dinlendirin.

✔️ Sosunu hazırlayalım. Tavayı ocağa alın. Sıvı yağı, salçayı ekleyip güzelce kavurun.
Tuzu, karabiberi, pulbiberi ekleyip tekrar karıştırın. Soğuk suyu azar azar ilave edip kısık
ateşte kaynamaya bırakın. 2 dk kaynatınca ocağın altını kapatıp soğumaya bırakın.

✔️ Buzdolabı poşetinin üzerine dinlenen köfteden bir parça alın. (7 köfte çıkıyor) Üzerine az miktarda karabiber, zahter, kekik, kimyon ekleyip tekrar yoğurun. Bu aşama ilginç:)

✔️ Üzerine tekrar buzdolabı poşeti koyup üstten bastırın. Dikdörtgen şekli verip kağıttan çıkarın. Köfteyi servis tabağına koyun.

✔️ Kıymadan aynı şekilde geniş dikdörtgen köfteler yapın. (Yarım ekmek arasına bir tam köfte yerleşiyor büyüklüğünü o şekilide hesaplayabilirsiniz.)

✔️ Mangalda döküm ızgarada köfteleri pişirin.

✔️ Erimiş tereyağını da bir kenarda bekletin.

✔️ Yarım ekmeği ortadan açın. Köftelerin üzerine bastırın. Pişen köfteyi tereyağına daldırıp çıkarın ve ekmeğin arasına yerleştirin. Közlenmiş biber, domates, yeşil soğan, kıvırcık marul, maydanozu da ekleyin. Domates sosundan da gezdirip tekrar uç kısımlarını tereyağına batırın. Bekletmeden afiyetle yiyin.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler