Bir Hamur İşine Rezene Bu Kadar Yakışabilir! Cevizli Biber Sosuyla Yemelere Doyulmayan Külçe Böreği Tarifi

Bir Hamur İşine Rezene Bu Kadar Yakışabilir! Cevizli Biber Sosuyla Yemelere Doyulmayan Külçe Böreği Tarifi
Külçe Böreği, Türk mutfağında yer alan farklı bir hamur işidir. İçinde rezene, çörek otu, susamın yer aldığı keteye benzeyen bol tereyağlı bu börek Hatay'ın eşsiz lezzetlerinden biridir. Peki Külçe Böreği nasıl yapılır, neler gereklidir? İşte tarifi

Külçe Böreği, Hatay Mutfağının sevilen lezzetlerinden biridir. Şumsa olarak da adlandırılan rezene böreğe çok hoş bir aroma verir. İster kahvaltı da ister çay saatlerinde tüketin.

Tadına doyamayacağınız bu lezzetin hemen tarifine geçelim damakları şenlendirelim.

KÜLÇE BÖREĞİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

  • 2 su bardağı ılık süt
  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik zeytin yağı
  • 2 yemek kaşığı toz maya
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı rezene (şumra)
  • 1 yemek kaşığı çörekotu
  • 1 yemek kaşığı susam
  • 1 yemek kaşığı kavrulmuş susam
  • 1 çay kaşıgı mahlep
  • 1 çay kaşıgı muskat
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 10 su bardağı un

Hamuru açarken;

  • Yarım su bardağı zeytin yağı
  • Yarım su bardağı eritilmiş tereyağı

İçine dökmek için;

  • 1 yemek kaşığı çörekotu
  • 1 yemek kaşığı rezene
  • 1 yemek kaşığı kavrulmuş susam

Üzeri için;

  • Tereyağı ve zeytinyağı
  • Kavrulmuş susam

KÜLÇE BÖREĞİ NASIL YAPILIR?

✔️ Rezeneyi tavada kavurun. Hafif iri olacak şekilde robotta çekin.

✔️ Karıştırma kabına suyu, sütü, zeytinyağını, kuru mayayı, toz şekeri, rezeneyi, çörekotunu, kavrulmuş susamı, normal susamı, mahlepi, muskat rendesini ekleyip karıştırın.

✔️ Unu ve tuzu ilave edip güzelce yoğurun.

✔️ Hamurun kapağını kapatıp 1 saat mayalandırın.

✔️ Küçük bir tavada zeytinyağı ve tereyağını eritin. Hep bu yağı kullanacağız.

✔️ Hamur mayalanınca elinizi yağlayıp hamurun havasını alın.

✔️ Hamurdan cevizden büyük bezeler yapın.Ortalama 25 adet beze çıkıyor.

✔️ Kavrulmuş susamı, rezeneyi ve susamı bir kapta karıştırın.

✔️ Tezgahı yağlayıp bezeleri incecik elinizi yağlayarak açın.

✔️ Üzerine rezeneli karışımdan serpin.

✔️ Kavrulmuş susam, rezene karışımından serpip elinizle çevirerek büküp içe doğru sarın ve gül şekli verin.

✔️ Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin.

✔️ Üzerini örtüp 15 dakika tepsi mayası için bekletin.

✔️ Kalan yağdan üzerlerine sürüpp kavrulmuş susam serpin.

✔️ Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri pembeleşene kadar pişirin.Çok pişirirseniz kurur.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler