Bildiğiniz Tüm Helva Tariflerini Unutacaksınız! Nefis Mi Nefis Balkabaklı Helva Tarifi

Bildiğiniz Tüm Helva Tariflerini Unutacaksınız! Nefis Mi Nefis Balkabaklı Helva Tarifi

Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan bir tatlı çeşididir helva.. Şimdi sizlere balkabaklı helva tarifi vereceğiz. Tadına eminiz hayran kalacaksınız..

     Kış günlerinin en çok tüketilen sebzelerinden biri olan balkabağını, birbirinden farklı tatlı tariflerinde kullanırız. Farklı ülkelerde balkabağının kızartması, çorbası, yemeği de yapılırken ülkemizde bu kültür çok fazla yayılmamıştır.

Bu tarifte balkabağı, cevizli, sütlü, tahinli tariflerinden farklı olarak yardımcı lezzet konumundadır. İrmiğin ön planda olduğu bu tatlıya, balkabağı hem lezzet hem aroma hem de renk vermektedir. Alışılmadık bu helva için malzemeler; 

  • 100 gram balkabağı 

  • 1 su bardağı irmik 

  • 1 su bardağı süt 

  • 1 su bardağı + 1 yemek kaşığı toz şeker 

  • 2 yemek kaşığı tereyağı 

Yapılışı: 

  • Balkabaklarını yemeklik doğrayarak bir tencereye doldurun. Üzerine 1 yemek kaşığı toz şeker ve 1 çay bardağı su koyarak ocağa alalım. Kısık ateşte yumuşayana kadar pişirelim.  

  • Başka bir tavaya tereyağını alalım. Eridikten sonra irmiği üzerin ekleyelim ve kısık ateşte renk değiştirmesine izin vermeden sürekli karıştırarak kavuralım. Bu süreçte biraz sabırlı olmanız gerekecek çünkü kavurma süresi 15 dakikaya yakın sürecektir.  

  • Karıştırma işine çok fazla ara vermeden aynı anda şerbetini de hazırlamamız gerekiyor. Bunun için yumuşamış balkabaklarını blenderdan geçirerek iyice ezilmelerini sağlayalım.  

  • Hazırladığımız pürenin içine sütü ve şekeri de ilave ederek şeker eriyene kadar kaynatalım.  

  • Bu sürede karıştırmaya çok ara vermeden kavurduğumuz irmikler çok hafif renk almış olacaktır.  

  • Kaynayan sütlü püreyi, kavrulan irmiğin üzerine ilave ederek karıştıralım. Bu aşamada sıçramalara karşı dikkatli olun. Bu aşamada dilerseniz ceviz ya da fındık ekleyebilirsiniz.  

  • Sütünü iyice çektikten sonra ocağın altını kapatalım ve 5 dakika dinlendirelim. Kalıplarla şekil vererek, ceviz ya da fındıkla süsleyerek balkabaklı irmik helvasını servis edebilirsiniz.  

     Bilinen irmik helvasına balkabağının aroması ve rengini ekleyerek, misafirlerinize değişik bir ikramda bulunabilir ya da sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz.  

En Yeniler