Yavuz Sultan Selim Adına Ferman Yazmış! Kayseri'nin Yarım Asırlık Lezzeti Baharatsız Salçasız Develi Cıvıklısı Tarifi
Türk Mutfağında Kayseri yemeklerinin yeri başkadır. Mantısı, pastırması, yağlaması daha çok bilinse de bugün sizlere Türkiyede adına ferman yazılan tek yemek ünvanını alan develi cıvıklısının tarifini paylaşacağız.
Develi cıvıklısı, parça etin ÇEKİLMEDEN SATIR KULLANILMADAN çift bıçak la ince ince doğranmasıyla yapılıyor. Adı da burdan geliyor bıcak darbeleriyle et cıvıtılıyor:)
Erciyes Dağının yamaçlarında yayılan koyun ve danalar kesildikten sonra mutlaka bir gün dinlendiriliyor. İlçede onlarda pide salonu var. Oldukça meşhur. Yolunuz düşerse taş fırında pişen bu lezzeti mutlaka yiyin.
Yavuz Sultan Selim'in adına ferman yazıldığı rivayet ediliyor. Orjinal hali korunmuş ve nesilden nesile aktarılarak yapılmış bu lezzet.
Gelin evde develi cıvıklısı yapalım damakları çatlatalım.
DEVELİ CIVIKLISI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 1 kilo un
- Maya
- Tuz
- Su
Harç için:
- Yarım kilo kuşbaşı et
- 100 gr kuyruk yağı
- 4 adet küçük soğan
- 3 adet yeşil biber
- 3 adet domates
- Tuz
DEVELİ CIVIKLISI NASIL YAPILIR?
✔️ Hamur için gerekli malzemeleri karıştırma kabına alıp güzelce yoğurun.
✔️ Eti bıcakla ince ince doğrayın. Normalde yaprak yaprak ayrılan etler çift bıcakla inceltiliyor.
✔️ Kuyruk yağını da ince ince doğrayın.
✔️ Biberi, soğanı ve domatesi de ince ince doğrayıp etlere ilave evin.
✔️ Tuzunu ekleyin.
✔️ Hamurdan bezeler yapın. Elinizle merdane kullanmadan pide şekline getirdiğiniz hamura etli harçtan koyun. (Üzeri açık oluyor kapanmıyor)
✔️ Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin.
✔️ Önceden ısıtılmış fırında (en yüksek ayarda) üzeri iyice kızarana kadar pişirin. Üst ızgaraya koyarsanız daha iyi olur.
Yanında bol ayran, soğan, limonla servis edin.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.