Azerbaycan pişisi nasıl yapılır? İşte tam ölçülü peraşti tarifi

Azerbaycan pişisi nasıl yapılır? İşte tam ölçülü peraşti tarifi
Hamur işleri sadece Türk mutfağında değil dünya mutfağında da oldukça seviliyor. Bugün sizlere bizdeki pişiye benzeyen, hamuru da içi de çok farklı hazırlanan peraşti tarifi hazırladık. İşte püf noktalarıyla peraşti tarifi...

Peraşti; Rusya, Kafkasya ve Azerbaycan'da meşhur olan lezzetli bir hamur işidir. Sokaklarda bizdeki simit gibi satılan bu lezzetin iç harcı biraz farklı hazırlanıyor. Özellikle haşlanmış yumurtalı yeşil soğanlı iç harclısı çok lezzetli. Rus böreği olarak da bilinen peraştinin aşamalı mayalandırma işlemi gözünüzü korkutmasın, sonucu uğraştığınıza değecek emin olun. Hazırsanız başlayalım.

Peraşti için gerekli malzemeler nelerdir?
➞ 1 su bardağı su
➞ Yarım su bardağı süt
➞ 1 yemek kaşığı instant maya
➞ 1 yemek kaşığı seker
➞ 1 yemek kaşığı mayonez
➞ 2-3 yemek kaşığı kaymak
➞ 1 tatlı kaşığı tuz
➞ 1 adet yumurta
➞ Aldığı kadar un

Yumurtalı iç harcı;
➞ 2 adet yumurta
➞ 4-5 dal yesıl soğan
➞ Tuz
➞ Karabıber

Patatesli iç harcı için;
➞ 3 adet patates
➞ 1 orta boy kuru soğan
➞ 1 yemek kaşığı tereyağ
➞ Tuz
➞ Karabiber

Peraşti nasıl yapılır?
✔️ Hamuru yoğuralım. Yoğurma kabına ılık sütü, suyu, mayayı ve şekeri ekleyip karıştırın. 4-5 yemek kaşığı kadar un ekleyip homojen bir kıvama getirip kapağını kapatın ve 15 dakika bekleyin. Ardından kaymağı, yumurtayı, tuzu ve mayonezi ilave edin. Yavaş yavaş un ekleyerek ele hafif yapışan pürüzsüz bir hamur elde edin. Üzerini kapatıp 30 dakika mayalandırın.
✔️ Yumurtalı iç harcı için doğranmış haşlanmış yumurtayi , tuzu, karabiberi ve ince kıyılmış yeşil soğanı karıştırın.
✔️ Patateslerin kabuğu soyup haşlamaya bırakın. Tereyağını ve yemeklik doğranmış soğanı tavada soteleyin. Haşlanmış patatesle soğanları karıştırın. Patates ezeceği ile ezin ve tuzunu, tereyağını, karabiberini ekleyin.
✔️ Hamurun havasını alıp tekrar 30 dakika daha mayalandırın.
✔️ 2.kez kez mayalanan hamuru unlanmış tezgahta oklava ile açın. Su bardağı ya da bir aparatla kesin. Aralardaki kalan parçaları tekrar yoğurup mayalandırın.
✔️ Yuvarlak bezelerin ortasına iç harçtankoyup ortaya doğru kapatın. Hiç açık yeri kalmasın. Ters çevirip hafif bastırın. Ovalimsi bir şekli olacak. Hazırladığınız peraştilerin sofrabezinin arasına koyup ılık bir ortamda 30 dakika mayalandırın.
✔️ Kalan kenarları yoğurup mayalamıştık onu da bıçakla kesip içsiz olarak kızartabilirsiniz.
✔️ Fırında yapmak isterseniz yağlı kağıda serip üzerine yumurta sürün, susam serpin ve180 derece fırında pişirin.
✔️ Tavaya yağı koyup ısıtın. Yağ miktarı çok olmamalı, peraştilerin yarısına kadar gelmesi yeterli. Orta ateşte arkalı önlü pişirin.
✔️ Pişen peraştilerin havlu kağıt serdiğiniz tabağa çıkarıp sıcak sıcak tüketin.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın
Tarifin kaynağı: TadımızTuzumuz

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler