Tam Ölçülü Karnabahar Turşusu Tarifi

Türk Mutfak kültürünün ayrılmaz parçasıdır turşular. 5 çaylarında, akşam yemeklerinde o bir tabak turşuyu gözümüz hep arar. Karnabaharlar çıkmışken bugün sizlere erimeyen bozulmayan kütür kütür bir karnabahar turşusu tarifi vereceğiz. Kaynar suyla hazırlanan bu turşuyu 10 gün sonra yiyebilirsiniz. İşte lezzetli turşu yapmanın püf noktaları...

Yaz bitti, domatesler, salatalıklar, kornişonlar yerini kış sebzelerine yavaş yavaş bırakmaya başladı. Bu sebzelerin en sevilenlerinden biri de şüphesiz karnabahar. Yemeği, kızartması, mücveri hepsi ayrı lezzetli oluyor. Turşusu ise yiyenin aklından çıkmayan turşulardan. Kıtır kıtır erimeyen karnabahar turşusu kısırın, pilavın, et yemeklerin yanında keyiflice tüketilir. Peki bu harika lezzet nasıl yapılır? İşte tam ölçülü Karnabahar turşusu tarifi.

Karnabahar turşusu için gerekli malzemeler:

  • 2 orta boy karnabahar
  • 2 baş sarımsak
  • 4 tane havuç
  • İsteğe bağlı acı biber

Her bir kavanoz için;

  • 1 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı limon tuzu
  • 1 çay bardağı üzüm sirkesi
  • Kaynar su

Bu ölçülere göre toplam 1 litrelik 6 adet turşu çıkıyor.

Karnabahar turşusunun yapımına geçelim:

Karnıhabarın yeşil kısmını çıkarıp çiçeklerinindan ayırın. Sirkeli suda bekletip yıkayın.
karnabahar-tursusu-1.jpg

Sarımsakları soyup iri iri doğrayın. Havuçların kabuklarını soyup halka halka doğrayın.
karnabahar-tursusu-2.jpg

Cam kavanozları kaynar suda yıkayıp kurulayın.1 litrelik cam kavanozun tabanına biraz sarımsak koyun.Biraz karnabahar biraz havuç biraz sarımsak şeklinde kavanozu doldurun. Üzerlerini hafiften bastırın.
karnabahar-tursusu-3.jpg

Acı seviyorsanız en üstüne bir kaç acı biber ekleyin. Her bir kavanoza 1 yemek kaşığı kaya tuzu, 1 çay kaşığı şeker, 1 çay kaşığı limon tuzu ve 1 çay bardağı üzüm sirkesi dökün. Fokur fokur kaynayan suyla kavanozu ağız kısmına gelene kadar doldurun. Kuru bir peçeteyle kapağın kapandığı kısmı silin. Yeni kullanılmamış kavanoz kapağı ile sıkıca kapatın. Bir kaç kez sallayıp kapağı altta kalacak şekilde ters çevirin.

1 gün boyunca bu şekilde beklettikten sonra güneş görmeyen ve serin bir yere kaldırabilirsiniz. 10 gün sonra turşuyu açıp yiyebilirsiniz. Turşuyu açtıktan sonra mutlaka dolaba koyun.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun. ❤️ Yazar: Alev Türken

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler