Etli turta olur mu demeyin! MasterChef Somer Sivrioğlu ünlü tarifi açıkladı
Yemek yapmayı sevenlerin vazgeçilmez programı olan MasterChef'te jurilik yapan Somer Sivrioğlu adını belki de ilk kez duyduğunuz bir yemek yaptı: Etli turta!
Geçtiğimiz günlerde Master Şef Somer Sivrioğlu'nun Avustralya Ankara Büyükelçisi Marc Innes-Brown ile yaptığı programda yaptığı yemek oldukça ilgi çekti. Tabiki programda yapılan yemek Avustralyanın meşhur yemeği olan Aussie pie yani etli turta idi. Sayın Büyükelçi, dana etli patates püreli turtanın favorisi olduğu ifade etti.
Etli turtayı yakından tanıyalım
Orjinal adı "Aussie pie" olan etli turta, Avustralya ve Yeni Zelanda mutfağına özgü geleneksel bir yemektir. Hatta onlar için o kadar önemli ki milli yemek olarak görüyorlar ve her yıl etli turta yarışmaları bile düzenliyorlar. Evlerde sıkça pişirilen bu yemek restaurantlarda da yenen favori yemeklerden.
Et ile tart garip gelebilir
Et ile tartı bir arada söylemekte bile güçlük çekebilirsiniz ama sıkı durun bu tarif gerçekten efsane!
Minik porsiyonlar halinde sunulan etli turta ana yemek olarak tüketebileceğiniz gibi çay saatlerinize de eşlik edecek eşsiz bir lezzet olacak emin olun.
Şimdi size püf noktalarıyla Aussie pie yani etli turta tarifini paylaşacağız.
ETLİ TURTA (AUSSİE PİE) TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 diş sarımsak
- 500 gram dana bonfile
- 1 su bardağı et suyu
- 1 adet havuç
- 5-6 adet mantar
- 2 adet domates
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı worhcestire sosu
- Karabiber
- Tuz
- 1 paket milföy hamuru
Tart hamuru için:
- 125 gr oda sıcaklığında tereyağı
- 2 adet yumurta
- Yarım su bardağı toz şeker
- 1 kilo un un
Ketçap sosu çin;
- Mürdüm eriği
- Toz şeker
- Tuz
- Soğan
- Domates
- Sirke
- Kimyon
- Karabiber
ETLİ TURTA (AUSSİE PİE) TARİFİNİN YAPILIŞI
✔️ Öncelikle etli sosu hazırlayın. Tencereye ince ince doğradığınız soğanları koyun, zeytinyağı ile hafif soteleyin. Ardından kuşbaşı doğradığınız etleri ekleyip kavurmaya devam edin. Ardından dilimlenmiş mantarları ve havuçları ekleyin. Salçayı da ilave ederek salçanın kokusu çıkana kadar kavurun. Kabuklarını soyduğunuz domatesleri küp küp doğrayın ve karıştırın. Worhcestire sosunu ekleyin En son et suyunu ilave edip 45 dakika kadar etler yumuşayana kadar pişirin.
✔️ Tart hamurunun yapımına başlayın. Bunun için yoğurma kabına malzemeleri koyup kulak memesi yumuşaklığında hamuru yoğurup streç filme sarın. Tart hamuru kurabiye hamurundan biraz daha sert olur unutmayın. Hazırladığınız hamuru buzdolabında 15 dakika dinlendirin.
✔️ Tartları hazırlayıp kör pişirme tekniğiyle ön pişirme yapın. Porsiyonluk kaplara (dilerseniz minik tart kalıplarını da kullanabilirsiniz) tart hamurundan koyun. Çatalla delikler açıp yağlı kağıt yerleştirin ve üzerine çiğ nohut koyup 200 derecelik fırında 15 dakika pişirin.
✔️ Pişen tart hamuruna etli sosu yerleştirin. Soğuyan tart tabanlarının üzerinden nohutları alın ve etli sostan paylaştırın. Milföy hamurunu kapak olarak kapatıp çatal yardımıyla baklava deseni verin. zerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış fırında üzerini kızarana kadar pişirin.
✔️ Programda ketcap yerine kendi yaptıkları domates sosu kullandılar. Siz ketcap ile de servis edebilirsiniz. Ketçap için küp küp doğradığınız domatesleri ocağa alın. Zeytinyağı ile soteleyin. Tuz ve karabiber ilave edin. Erikleri ilave edip yumuşayana kadar pişirin. Kalan malzemeleri ilave edip çok az su yardımıyla pişirmeye bırakın. En son blenderdan geçirip püre haline getirin. Pürüzsüz olması için tel süzgeçten geçirin. Ketçap kullanıma hazır.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.