Antep Mutfağından Lokum Gibi Bir Lezzet! Meşhur Nohut Dürüm Nasıl Yapılır?
Gaziantep mutfağı kebabıyla, baklavasıyla lezzet başkenti bir ilimiz. Tabi bunlar dışında bir de Gaziantep'in nohut dürümü var ki dillere destan. Sırt bu dürümü yemek için gelenler var. Nohut dürümüne Türkiye'nin fast food'u diyorlar:)Tam bir sokak lezzeti. M
Ekonomik, besleyici, doyurucu ve lezzetli olduğu için tercih edilen bu enfes dürümü evinizde de hazırlayıp afiyetle yiyebilirsiniz.
Benim favorim patates kızartmalı ve baharatlı hali. Siz de denemek isterseniz buyrun lezzeti doruklarda yaşamaya nohut dürüm yapmaya:)
NOHUT DÜRÜMÜ TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 2 su bardağı nohut
- 2-3 parça kemik (Kemikle pişen nohutun lezzeti efsane oluyor)
- 6 su bardağı su
- 1.5 tatlı kaşığı tuz
- 2 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı toz biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 3 Yemek kaşığı sıvı yağ
Dürüm yapmak için;
- Tırnak pide
- Domates
- Kornişon turşu
- Acılı sivri biber turşusu
- Piyaz için bir tutam maydanoz, 1 adet kırmızı biber, 2 adet soğan, 1 tatlı kaşığı sumak, isteğe bağlı tuz
- Patates kızartması
- Pulbiber, kimyon, limon
NOHUT DÜRÜMÜ TARİFİNİN HAZIRLANIŞI
✔️ Nohut mutlaka kemikle birlikte haşlayın, lezzeti ikiye katlayacaktır. Bunun için akşamdan ıslattığınız nohutu ertesi gün bol suda yıkayıp süzün. Düdüklü tencereye alın. Üzerine tuzu ekleyin, kemiği koyun ve kaynamaya bırakın. (Henüz kapağı kapatmıyoruz). Kaynayınca oluşan köpükleri kepçe ile alın. Daha sonra düdüklünün kapağını kapatıp pişirin. Düdüklünüzün tipine göre süre değişir. Normalde nohutu nasıl pişiriyorsanız o sürede pişirin. Ben 1 saat pişiriyorum. Dağılmadan lokum gibi yumuşacık oluyorlar.
✔️ Pişen nohutları süzün ve kemiklerini ayırın.
✔️ Bu arada patates kızartıp kenara ayırın.
✔️ Olmaz olmaz piyazı yapalım. Soğanları piyazlık halka halka doğrayın. Maydanozu ince ince doğrayın. Dilerseniz kırmızı biberi ince ince doğrayıp sumakla birlikte güzelce harmanlayın.
✔️ Baharatlı dürüm seviyorsanız ısıttığınız tavaya sıvı yağı ekleyip kırmızı biber, pul biber ve kimyon ekleyip 1-2 dakika kavurun. Nohutları da ekleyip 1-2 dakika daha kavurun. Baharatlı nohutlarınız hazır.
✔️ Son buluşma aşaması... Tırnak pideye nohutu bolca koyun. Üzerine piyazı yerleştirin. Domates, patates kızartması, sevdiğiniz yeşillikleri ve tabiki pul biberi de döküp dürüm yapıp afiyetle yiyebilirsiniz.
Yanında buz gibi ayranla çok iyi gidiyor...
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.