Amasya burma çöreği tarifi

Amasya burma çöreği tarifi
Anadolu'nun pek çok şehrinde haşhaş hamur işlerinde sıkça kullanılır. Hele bir de cevizle birleşti mi yemelere doyulmaz. Bu lezzetlerden biri de haşhaşlı burma çöreğidir. Peki Amasya haşhaşlı burma çöreği nasıl yapılır, hangi malzemeler kullanılır? İşte tarifi..

Hamur işi günün hemen her öğünü severek tercih ettiğimiz muhteşem lezzetlerdendir. Bugün sizlere yapılışı kolay ve lezzeti şahane bir hamur işi tarifi vereceğiz. Yanına ayranla, çayla servis edebilirsiniz. Dilerseniz ilk sıcaklığı çıkınca buzluğa koyup zor zamanlarınızda çıkarıp o gün yapmış gibi ikram edebilirsiniz. Gelin bu efsane tarifi hep birlikte yapalım.

Malzemeler

Hamuru için;

  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 1 adet yumurta
  • Yarım su bardağ sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket yaş maya
  • Un (6-6.5 su bardağı kadar kontrollü ekleyin)

İçine sürmek için;

  • 6 yemek kaşığı haşhaş ezmesi
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • yarım su bardağı çeviz içi

Aralarına sürmek için;

  • 100 gr tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı

  1. Yoğurma kabına ılıtılmış sütü, suyu dökün. Üzerine mayayı ve şekeri ekleyip karıştırın.5 dakika beklettikten sonra yumurtayı, sıvı yağı, tuzu ilave edin. Kontrollü bir şekilde unu azar azar ekleyin.Ele hafif yapışan yumuşak bir hamur elde edin
  2. Hamurun üzerini kapatıp 1 saat mayalandırın.
  3. Bir tavada tereyağını eritip sıvı yağ ilave edin kenara alın. Bu karışımı aralarını yağlamak için kullanacağız.
  4. Bir kasede haşhaşı, şekeri, sıvı yağı ve ceviz içini karıştırın. Sürülebilir kıvamda bir karışım elde edin.
  5. Mayalanan hamurun havasını alıp tezgaha alın. 6 eşit parçaya ayırın ve beze yapın.
  6. Bezelerin her birini servis tabağı büyüklüğünde hafif unlayarak merdaneyle açın.
  7. İlk bezenin üzerini yağlayın. Haşhaşlı karışımdan sürün.
  8. 2.bezeyi yerleştrin. Tekrardan yağlayıp haşhaş sürün.
  9. Yağlama aşamasında her bir bezeyi yaparken yanlardan çeke çeke büyütün. Açabildiğiniz kadar açın. Yufka gibi büyüyor korkmayın.
  10. Tüm bezeler bitince hamuru kenarlardan çekerek kare forma getirin.
  11. İki ucundan ortaya doğru katlayın. İnce uzun bir dikdörtgen hamurumuz olacak.
  12. Hamuru 2'şer cm kalınlığında kesin.
  13. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
  14. Her bir şeriti iki ucundan tutup sağa sola kıvırrak burma şekli verin ve tepsiye yerleştirin
  15. 10 dakika tepsi mayası için bekletin.
  16. Yumurta sarısına kalan yağdan 1 yemek kaşığı kadar döküp karıştırın ve fırçayla hamura sürün.
  17. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin. Yaklaşık 35-45 dakika da pişecektir.

Şimdiden afiyet olsun!

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler