Akşama ne yapsam diyenlere: Buzluktan çıkan dolmalık biberle dolma tarifi
Dolma, tek başına akşam menüsü olabilen oldukça doyurucu ve besleyici bir yemektir. Yazın, taze dolma biberleri temizleyip koyabilir, kışında aynı taze dolma lezzetiiyle sofralarınızı şenlendirebilirsiniz. İşte size taze dolma lezzeti yaşatacak muhteşem bir dolma tarifi ...
DONDURULMUŞ BİBERLE YAPILAN DOLMA İÇİN MALZEMELER
- 400 gr yağlı kıyma
- 1 su bardağı pirinç
- 1 çay bardağı pilavlık bulgur
- 2 soğan
- 1,5 yemek kaşığı salça
- 1,5 tatlı kaşğı pul biber
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2 silme tatlı kaşığı tuz
- 2 domates rendesi (Yazdan yaptığınız konserve domates sosunu da kullanabilirsiniz.)
- Yarım su bardağı su
Sosu için
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı salça
- 4 su bardağı sıcak su
Malzemeler minik 30 adet dolma biber için verilmiştir. Elinizdeki dolma biber sayısına göre miktarları azaltabilirsiniz.
DONDURULMUŞ BİBERLE YAPILAN DOLMA TARİFİ
- Buzluktan dolma biberleri çıkarın.
- Dolma biberleri suya tutup süzgeçe koyun.
- İç harçını hazırlamaya başlayın. Eti, derin bi kaba koyun. Yemeklik doğradığınız soğanı, salçayı, varsa rendelenmiş domatesi, yıkadığınız pirinç ve bulguru, tuzu ve baharatları ilave edin. Harcı yumuşatmak için biraz su ilave edin. Domatesin suyuna göre su miktarını azaltabilirsiniz.
- Bi çay tabağına 1 tatlı kaşığı tuzu koyun. Dolmaları doldurmadan önce parmağınızla içini hafiften tuzlayıp, içini doldurun. Dolma biberlerin üzerine küçük doğradığınız domatesten bir parça yerleştirip tencereye dizin.
- Tüm dolma biberler bitine kadar bu işlemi tekrarlayın
- Diğer taraftan dolmanın sosunu hazırlayın. Sos için tavaya zeytinyağını koyun, ardından tereyağını ekleyin.
- Yağlar ısınınca salçayı ekleyip güzelce kavurun. Salçanın kokusu çıkınca kaynar su ekleyip, 2 dakika kaynatıtın. Ocağın altını kapatın.
- Tencereye sosun birazını koyun. Sosun dolmaların hizasında olması yeterlidir. (Sosun kalanını ara ara ilave edeceğiz).
- Tencereyenin en üstüne pasta tabağınızı koyun (iç kısmı alta bakacak şekilde). Eğer sarma taşınız varsa tabağın üzerine koyun. Bu şekilde dolmalarınızın dağılmayacaktır.
- Ocağın altını açın. Suyu kaynadıktan sonra orta ateşte(kısmayın sakın) 45 dakika pişirin. Arada suyunu kontrol ediin ve gerekirse az sıcak su ilave edin.
- 5-10 dakika dinlendikten sonra sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
- Afiyet olsun.
ÖNERİ
Aynı tarifi yazın taze dolma biberle deneyin. Enfes olur.
En Yeniler
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.