Akşama ne pişirsem diyenlere: Erzurum usülü sıcak ayran aşı çorbası tarifi

Akşama ne pişirsem diyenlere: Erzurum usülü sıcak ayran aşı çorbası tarifi

Erzurum yemeklerinden olan sıcak ayran aşı çorbası kışın içinizi ısıtacak. Hem sağlıklı hem de lezzetli bu çorbayı mutlaka deneyin. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.

ERZURUM USÜLÜ AŞOTU ÇORBASI İÇİN MALZEMELER

  • Yarım su bardağı yarma (aşurelik buğday)
  • 4 su bardağı yoğurt
  • İki yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı aşotu
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 orta boy adet soğan
  • Nane
  • tuz
  • Bir tutam salamura ya da taze ayran aşı otu

ERZURUM USÜLÜ AŞOTU ÇORBASININ YAPILIŞI

  1. Yarmayı düdüklü tencereye koyun, üzerine verilen ölçüde suyu da ekledikten sonra düdüklünün kapağını kapatın. Düdüklüden ses çıkmaya başladıktan sonra 35 dakika pişirin.
    ayran-asi-corbasi-detay-1.jpg
  2. Başka bi kapta terbiyesini hazırlamak için yoğurdu akışkan kıvama gelene kadar çırpın. Unu ve yumurtayı da ekleyip güzelce çırpın. Biraz su ilave ederek  cacık ile ayran arası yoğun bi kıvamda olmasını sağlayın.
    ayran-asi-corbasi-detay-2.jpg
  3. Yarmalar piştikten sonra köfteleri yarmanın suyuna atın. 15 dakika kaynatın.
  4. Yarmanın suyundan yoğurda 1-2 kepçe alıp ılımasını sağlayın. Kepçeyle bi taraftan sürekli karıştırarak yoğurttan az az ilave edin. (Karıştırmayı bırakırsanız çorbanız kesilir)
  5. Suyunu kontrol edin, gerekiyorsa sıcak su ekleyin.
    ayran-asi-corbasi-detay-3.jpg
  6. 15 dakika sonra ocağın altını kapatın. 
  7. Eğer taze ayran aşı kullanacaksanız küçük küçük doğrayıp çorbanın içerisine ekleyin.
  8. Çorba kaynarken küçük bir tavada tereyağını eritip, çok ince doğradığınız soğanları kavurun, hiç diri olmaması gerekiyor. 
    ayran-asi-corbasi-detay-4.jpg
  9. Pişen çorbaya soğanları ilave edin.
  10. 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı nane ekleyin.
  11. Tencerenin kapağını kapatıp 5-10 dakika dinlendirin. 
  12. Sıcak servis edin. Afiyet olsun.

Püf Noktası

  • Yarmayı bir gece önceden soğuk suda ıslatıp bekletirseniz pişme süresini kısaltırsınız.
  • Çorba piştikten sonra üstünün kaymaklanmaması için ara ara karıştırın.

En Yeniler