Ustasından tarifi aldık! 5 litrelik su bidonunda ev yapımı siyah zeytin yapımı

Ustasından tarifi aldık! 5 litrelik su bidonunda ev yapımı siyah zeytin yapımı
Kahvaltıların olmazsa olmazıdır siyah zeytin. Peki evde siyah zeytin nasıl kurulur, siyah zeytin nasıl tatlandırılır, evde siyah zeytin nasıl yapılır? Ustasından tüm püf noktalarıyla tüm yıl bozulmadan duran ve yemekten keyif alacağınız lezzetli tam ölçülü siyah zeytin yapimi...

Siyah zeytin kurarken 5 litrelik damacana kullanacağız. Cam kavanozda da yapabilirsiniz tabiki cam ağır olduğu için sallaması daha zor oluyor.Tercih sizin. 2 ay gibi bir sürede zeytinler olgunlaşacaktır acele etmeyin. İlk başlarda her gün, daha sonra haftada 2 kez sallamak gerekiyor. Aşamalar biraz uzun gözünüz korkmasın, sonuç olarak katkısız doğal ve ayarlaca bozulmadan duracak mükemmel zeytinleriniz olacak... Hazırsanız başlayaım.

Siyah zeytin kurarken nelere ihtiyacımız var:
➞ 3 kg ham siyah zeytin
➞ 1 su bardağından biraz eksik kaya tuzu
➞ 1 tatlı kaşığı toz şeker
➞ Çeyrek çay bardağı üzüm sirkesi

Siyah zeytin nasıl kurulur? İlk önce olgunlaşma işlemlerini yapalım.
✔️
Zeytinlerin çürüklerini, küflenmişleri varsa onları, ezikleri ayıklayın.
✔️ Zeytinleri yıkayıp süzgece alın. Zeytinlerde kesinlikle hiç su olmaması gerekiyor. Aksi takdirde çok çabuk bozulur. Bunun için tezgaha bir bez serip süzdüğünüz zeytinleri serip iyice kurumasını sağlayın. Vaktiniz varsa bu şekilde 1 gece bekleyin.
siyah-zeytin-1.jpg
✔️ Zeytinleri temiz ve kuru 5 litrelik damacanaya doldurun.
✔️ Bir huni yardımıyla üzerine salamuralık kaya tuzunu, toz şekeri ve sirkeyi dökün
✔️ Kapağını sıkıca kapatın
✔️ İlkgünler gün içerisinde 1-2 dea olmak şartıyla her gün, daha sonra 2 günde bir güzelce sallayın.
✔️ 1 hafta sonra kapağı açıp havasını alın yani kapağını açıp tekrar sıkıca kapatın. Tekrar sallayın.
siyah-zeytin-2.jpg
✔️ 2 ay boyunca günde 1 kere havasını alıp 1-2 dakika sallayın.

Siyah zeytinin oldunlaşma aşaması:

Gelelim zeytini uzun ömürlü dayanaklı hale getirmeye:
✔️
2 ay sonunda zeytinler sallaya sallaya kömür gibi simsiyah olacaktır. Zeytinin tabanındaki siyah acı suyunu süzün ve pet şişeyi üstten kesip geniş bir kaba boşaltın. Bir iki defa suyla doldurup boşaltın ve 5 dakika kadar süzün. Bolca havlu kağıt serdiğiniz tepsiye zeytinleri tek sıra halinde dökün. Üst üste gelmesin ve çok da üst üste yerleştirmeyin.
siyah-zeytin-3.jpg
✔️ Zeytinlerin aralarında hafif ezilmişlerini bir tabağa ayırın. Bu ayırdıklarınızı zeytin ezmesi yapımında kullabilirsiniz.
siyah-zeytin-4.jpg
✔️ Zeytinin üzerine temiz bir mutfak bezi kapatıp hava alan bir yere koyun.Gün içerisinde 2-3 defa bezi açıp elinizle hafifçe çevirip tekrar örtün. Zeytinler bu şekilde iyice kuruması gerekiyor. Bu kurutma işlemi 3-7 gün sürebilir. İmkanınız varsa başında bekleyebilecekseniz her gün 5 dakika güneş ışığında bekletebilrisiniz. Ama üzerini açıp gitmeyin.
✔️ Kuruyan zeytinlerin kavanozlama işlemine geçelim. Zeytinler 1 litrelik cam kavanozlara üzerinde 1 parmak boşluk kalacak şekilde doldurun.
siyah-zeytin-5.jpg
✔️ Zeytinleri daha uzun süre saklamak için tatlandırma işlemini yapalım.1 litrelik kavanoza; 1 yemek kaşığı sirke, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 çay kaşığı toz şeker ilave edin. Kapağını kapatıp sallayın. Şeker ve tuz eridikten sonra bu şekilde aylarca saklayabilirsiniz.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın

Tarifin kaynağı: Ustadan Al Tarifi / Derleme: Sağlıkhaberciniz

Siyah zeytinlerin 2.aşaması:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler