10 Numara bir lezzet!  İşte size Kırıkkale mutfağından soğan pidesi tarifi

10 Numara bir lezzet! İşte size Kırıkkale mutfağından soğan pidesi tarifi

Bazı yörelerde debre pidesi, soğan bidesi olarak da bilinen soğan pidesi; Kırıkkale yöresinin en çok yapılan böreklerinden biri. Ortaya çıkan lezzet ise soğan sevmeyenleri bile şaşırtacak cinsten. Vakit, unutulan lezzetleri gün yüzüne çıkarma vakti:) Kolları sıvayın...

Her köye gidişimizde anneannemin soğan böreğinin kokusu bizi karşılardı. Rahmetli anneannem de gerçekten güzel yapardı hani, hala kokusu burnumda!

Geçen gün yine aklıma düştü, yaptım ve sizlerle de paylaşmak istedim. 

Bu arada soğanlı olması sizi korkutmasın. Soğan kokusu gelmiyor merak etmeyin.:) Eğer bu harika lezzeti daha önceden tatmadıysanız bir kere deneyin, inanın hep yapmak isteyeceksiniz. Kırıkkale mutfağının keşfedilmeyi bekleyen lezzetlerinden biri sizin de sofralarınıza eşlik etsin. 

Bu böreğin en sevdiğim yanlarından biri de "kıymam yok, yufkam yok, patates haşlamadım, peynir de bitti börek yapamam" gibi bahanelere de son veriyor:) 

Yöresel lezzetlerden kopmayın, yapın, yaptırın.  Neyse sözü fazla uzatmadan tarifimize geçelim...

SOĞAN PİDESİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

Hamuru için;

  • 1,5 su bardağı ılık süt
  • 5 su bardağı ılık su
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya
  • Aldığı kadar un (Hamur kulak memesi yumuşaklığında olacak, unu azar azar kontrollü ekleyin.)

Aralarına sürmek için sıvı yağ (Yaklaşık 1,5 su bardağı)

İç harcı için;

  • 7 adet orta boy soğan
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 orta boy domates rendesi
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • Yarım demet maydanoz
  • Karabiber
  • Pulbiber
  • Tuz

SOĞAN PİDESİ TARİFİNİN HAZIRLANIŞI

  • Öncelikle iç harcını hazırlayın. Bunun için sıvı yağı tavaya alın. Piyaz şeklinde doğradığınız soğanları ekleyip karamelize olana kadar soteleyin. (Bazı yörelerde küp küp de doğranıyor, keyfinize kalmış). Kavrulmuş soğanlara domates rendesini ilave edip 3-4 dakika daha kavurun. Ardından salçayı ekleyip salçanın kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin. Damak zevkinize göre tuz ve baharatlarını ekleyip ocağın altını kapatın ve ılımaya bırakın. İç harcınız ılıdıktan sonra ince kıyılmış maydanozları ilave edip karıştırın. Soğanlı iç harcınız hazır.
  • Şimdi hamurun yapımına başlayın. Derin bir yoğurma kabına hamur için gerekli malzemeleri koyup, kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin.
  • Hamuru 16 eşit parçaya ayırıp bezeler oluşturun.
  • Tezgahı hafif yağlayın.
  • Her bir bezeyi yemek tabağı büyüklüğünde açın
  • Üzerine sıvı yağdan sürüp diğer bezeye geçin.
  • 8 bezeyi yaptıktan sonra hepsini birlikte (8 bezenin hepsini) tepsi büyüklüğünde oklava ile açın.
  • Fırın tepsisini yağlayıp açtığınız hamuru yerleştirin.
  • Hazırladığınız iç harcını eşit şekilde yayın.
  • Diğer 8 bezeyi de aynı şekilde hazırlayın. Tek hamur haline getirilmiş bu 8 bezelik hamuru iç harcın üzerine kapatıp fırın tepsisine yerleştirin.
  • Hamurun üzerine fırça ile sıvı yağ sürüp kare kare dilimleyin.
  • Önceden ısıtılmış fırında  200 derecede nar gibi kızarana kadar pişirin.
  • Fırından çıkan böreğin üzerine sudan geçirdiğiniz temiz mutfak örtüsünü iyice sıkıp örtün. 15 dakika dinlendirip servis edebilirsiniz.

Bir muhacir böreği olan soğan pidesini ayranla yada ev yapımı meyve suyuyla servis edebilirsiniz.

❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayın.

En Yeniler