Tarçının faydaları nelerdir? Gerçek tarçın olan Seylan tarçınının Çin tarçınından farkı nedir?

Tarçının faydaları nelerdir? Gerçek tarçın olan Seylan tarçınının Çin tarçınından farkı nedir?
Bu makalemizde tarçın bitkisinin geçmişten günümüze insanlar tarafından hangi amaçla kullanıldığını ve günümüzde sağlığımız için bilimsel olarak kanıtlanmış faydalarını sizinle paylaşacağız

Tarçın'ın Tarihçesi

Tarçın bitkisi, koku üretimi ve tıp bilimi gibi sektörlerde binlerce yıldır kullanılan bir baharattır. Mısırlılar bunu mumyalama için kullanıyorlardı. Ortaçağ Avrupa'sında ise sadece öksürük, ağız kokusu, diş ağrısı ve boğaz ağrıları için bir ilaç olarak kullanılmakla kalmadı, aynı zamanda dini törenlere de dahil edildi.

10. yüzyılın başlarında Hint kralları ve Mısır sultanları gibi kraliyet ailelerine "baharat" olarak pazarlandı. 14. yüzyıla gelindiğinde tabana yayılarak bir ihracat ürünü oldu. Günümüzde ise tarçın ağacının kabuğu, yaprakları, çiçekleri, meyveleri ve kökleri dahil hemen hemen her parçası kullanılmakta.

Tarçının Sağlığa Faydaları

Yapılan araştırmalar neticesinde tarçın bitkisinin yaklaşık 250 adet türü olduğu anlaşılmıştır. Tarçın bitkisinin her türü sağlığımız için oldukça yararlıdır. Lakin bugün market raflarında bulduğunuz tarçınların çoğu aslında gerçek tarçın değil, Çin tarçını veya cassia tarçın olarak bilinen Cinnamomum cassia türüne aittir.

Sri Lanka'ya özgü olan Cinnamomum verum tarçını, Seylan tarçını olarak bilinir ve halk arasında gerçek tarçın olarak da adlandırılır. Seylan tarçını daha az yaygındır ve fiyat olarak daha pahalı fiyatlara satılmaktadır. Seylan tarçını içerisinde bulundurduğu doğal kimyasal maddeler sayesinde vücut sağlığına pek çok katkıda bulunur.

Tarçın antilipemik (kolesterol ilaçlarının ana etkin maddesi) özellikleri sayesinde kolesterol seviyesini düşürmek için de yaygın olarak tüketilen bir bitkidir. Ayrıca Tip2 Diyabet hastalığı yaşayan kişilerin kan şekeri seviyelerini düşük tutmaları için de tarçın bitkisi tavsiye edilir ve tarçının bu konudaki etkisi kanıtlanmış durumdadır.

Tarçının faydaları sadece bunlardan ibaret olmayıp aşağıda listelediğimiz faydalar bilimsel olarak ta kanıtlanmıştır.

  • Gastroprotektif özellikleri vardır. Yani midemizi korur
  • Alzheimer hastalığı ile ilişkili migren baş ağrılarınının tedavisine yardımcı olur
  • Kan basıncını düşürür
  • Antitümör özellikleri sayesinde rahim ağzı, kolon, göğüs ve karaciğer kanseri dahil olmak üzere çeşitli kanser hücrelerini inhibe etmeye yardımcı olur.
  • Antibakteriyel ve antifungal ajan olarak işlev görme yeteneğine sahiptir.

Tarçının Yan Etkileri Var mı?

Tarçını yemeklerinizde baharat olarak kullanmak güvenlidir ama takviye almayı düşünüyorsanız, (özellikle büyük dozlarda veya uzun süreli kullanımda) dikkatli olmanız gereken olası yan etkileri vardır.

38 farklı klinik araştırmadan beş tanesinde yan etki olarak, bağışıklık sisteminde bozukluklar ve alerjik reaksiyonlar görülmüştür.

Seylan tarçını yani halk arasında bilinen adıyla gerçek tarçın, cassia tarçınına kıyasla daha az yan etki barındırmaktadır. Bunun başlıca sebebi Çin tarçının yüksek miktarda kumarin maddesini barındırmasıdır. Yüksek miktarda tüketilen ve vücuda alınan kumarin maddesi karaciğerde hasarlara yol açabilmektedir.

Yapılan bir araştırma, Çin tarçınının Seylan çeşidine göre, toz halinde 63 kat, çubuk halinde ise 18 kat daha fazla kumarin ihtiva ettiğini raporlamıştır. Bu da fiyat ne kadar pahalı olursa olsun insanların Seylan tarçını tüketmesi gerektiğini göstermektedir.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler