Pırasa sevmeyene pırasa sevdiren tarif... Zeytinyağlı pırasa tarifi

Zeytinyağı ile pistiğinde, harika bir lezzet oluşturan pırasa yemeği, kışın pazarlarda bir çok tezgahta gözümüze çarpar. Alırken satıcının "kıralım mı" sözü ile ortadan ikiye bölünerek pazar cantamızda yerini alan pırasayı bir de bu tarifle deneyin.

Çocuklumuzda annelerimizin yememiz için ısrar ettiği pırasa yemeği, nedendir bilinmez çoğumuzun ön yargılı olduğu yemeklerin başında geliyor.

Pırasa ile ilgili ilginç bir bilgi

Bazı yörelerde Ekim aylarında toprak altına gömülen pırasa, kış aylarında topraktan çıkarılarak tüketiliyor. Toprak altında bekleyen pırasa, daha yumuşak ve lezzetli hale geliyor. Bu şekli ile kahvaltılarda zeytin, domates ile müthiş bir uyum sağlayarak özellikle köylerde çocukların bile çiğ bir şekilde elinde kıtır kıtır tükettiği bir sebze haline geliyor.

Şimdi sizlere vereceğimiz lezzetli pırasa yemeği pırasa sevmeyene sevdirecek cinsten.. buyrun tarifimize.

ZEYTİNYAĞLI PIRASA YEMEĞİ İÇİN MALZEMELER

  • 3 dal pırasa 
  • 1 adet orta boy havuç
  • 1 çay kaşığı  toz şeker
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı pirinç
  • 1 tatlı kaşığı salça (İsteğe bağlı)
  • 1-2 su bardağı su (pırasalar ile aynı seviyedede olmalı fazla eklemeyin)
  • Tuz

ZEYTİNYAĞLI PIRASA YEMEĞİNİN YAPILIŞI

  1. Pırasaların ilk katmanını soyun güzelce yıkayın. Tercihen verevine parmak kalınlığında doğrayın.
  2. Havuçları yıkayın ve kabuklarını soyun.Aynı şekilde verevine  doğrayın.
  3. Tencereye zeytinyağını ve havucu ekleyip 1 dakika kadar kavurun.
  4. Salçayı ekleyip salçanın kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
  5. Ardından pırasaları ekleyip 2-3 dakika daha çevirin.
  6. Tuz, şeker, su ve pirincı de ekleyip tencerenin kapağını kapatın.
  7. Kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte yaklaşık 30 dakika pişirin. Sertliğini damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. İster ılık ister soğuk olarak servis edebilirsiniz.

ÖNERİLER

Üzerine limon sıkabilirsiniz. Ya da servis tabağının yanına 1 dilim limon ekleyebilirsiniz.

PÜF NOKTALARI

  • Çok iri ve kalın pıraslar almayın. Seçerken kabuklarının kaıln olmamasına özen gösterin. Orta kalınlık idealdir.
  • Zeytinyağlı yemeklerde 1 çay kaşığı toz şeker mutlaka ekleyin.
  • Zeytinyağlı yemekler piştikten en az 1 saat kadar dinlenirse daha da güzel olur.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Pırasa hangi hastalıklara iyi gelir? İşte pırasanın bilinmeyen faydaları...
Akşama ne yapsam diyenlere: Sade (Havuçsuz) zeytinyağlı pırasa yemeği tarifi

Yemek Tarifleri Haberleri