Çocuklumuzda annelerimizin yememiz için ısrar ettiği pırasa yemeği, nedendir bilinmez çoğumuzun ön yargılı olduğu yemeklerin başında geliyor.
Pırasa ile ilgili ilginç bir bilgi
Bazı yörelerde Ekim aylarında toprak altına gömülen pırasa, kış aylarında topraktan çıkarılarak tüketiliyor. Toprak altında bekleyen pırasa, daha yumuşak ve lezzetli hale geliyor. Bu şekli ile kahvaltılarda zeytin, domates ile müthiş bir uyum sağlayarak özellikle köylerde çocukların bile çiğ bir şekilde elinde kıtır kıtır tükettiği bir sebze haline geliyor.
Şimdi sizlere vereceğimiz lezzetli pırasa yemeği pırasa sevmeyene sevdirecek cinsten.. buyrun tarifimize.
ZEYTİNYAĞLI PIRASA YEMEĞİ İÇİN MALZEMELER
- 3 dal pırasa
- 1 adet orta boy havuç
- 1 çay kaşığı toz şeker
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı pirinç
- 1 tatlı kaşığı salça (İsteğe bağlı)
- 1-2 su bardağı su (pırasalar ile aynı seviyedede olmalı fazla eklemeyin)
- Tuz
ZEYTİNYAĞLI PIRASA YEMEĞİNİN YAPILIŞI
- Pırasaların ilk katmanını soyun güzelce yıkayın. Tercihen verevine parmak kalınlığında doğrayın.
- Havuçları yıkayın ve kabuklarını soyun.Aynı şekilde verevine doğrayın.
- Tencereye zeytinyağını ve havucu ekleyip 1 dakika kadar kavurun.
- Salçayı ekleyip salçanın kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
- Ardından pırasaları ekleyip 2-3 dakika daha çevirin.
- Tuz, şeker, su ve pirincı de ekleyip tencerenin kapağını kapatın.
- Kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte yaklaşık 30 dakika pişirin. Sertliğini damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. İster ılık ister soğuk olarak servis edebilirsiniz.
ÖNERİLER
Üzerine limon sıkabilirsiniz. Ya da servis tabağının yanına 1 dilim limon ekleyebilirsiniz.
PÜF NOKTALARI
- Çok iri ve kalın pıraslar almayın. Seçerken kabuklarının kaıln olmamasına özen gösterin. Orta kalınlık idealdir.
- Zeytinyağlı yemeklerde 1 çay kaşığı toz şeker mutlaka ekleyin.
- Zeytinyağlı yemekler piştikten en az 1 saat kadar dinlenirse daha da güzel olur.