İftara Ne Yapsam Diyenlere: Et sulu mercimek çorbası, Özbek pilavı, haydari ve revani tarifi

Her gün, "İftara ne yapsam?" diye kara kara düşünmeyin diye işinizin kolaylaştıracak bir menü hazırladık. Tabiki menünün hepsini yapmak zorunda değilsiniz, arasından seçebilirsiniz:)

Oruçluyken iftara ne yapacağım diye düşünüp zamanınızı boşa harcamayın. İşte hem doyurucu hem damağınızı şenlendirecek bir menü:

  • Et Sulu Mercimek Çorbası
  • Özbek Pilavı
  • Haydari
  • Revani

Çorbayla başlayalım...

ET SULU MERCİMEK ÇORBASI

Gerekli Malzemeler;

  • 1 su bardagi kırmızı mercimek
  • 1 orta boy soğan
  • 1 küçük boy patates
  • 1 su bardağı et suyu
  • 7 su bardağı su (Sıcak su kullanırsanız çorbanız daha kısa sürede hazır olur)
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı zerdeçal
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • Yarım limon

Sosu için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

Tarif: Düdüklü tencereye 2 yemek kaşığı sıvı yağı ve yemeklik doğradığınız soğanı koyup kavurun. Patatesi rendeleyin ve soğana ekleyip kavurmaya devam edin. Bu arada mercimeği suda güzelce yıkayıp süzün ve patatese ekleyip 1-2 dk daha kavurun. Et suyunu, suyunu, baharatları ve tuzu ekleyip düdüklünün kapağını kapatın. Düdüklünün buharı çıktıktan sonra ocağın altını kısıp 7 dk pişirin. Küçük bir tavada tereyağını eritip kırmızı biber ile kavurup servis esnasında gezdirin.

Ana yemeğe geçelim

ÖZBEK PİLAVI

Gerekli malzemeler:

  • 1 kilo kuşbaşı et
  • 100 gr kuyruk yağı (isteğe bağlı)
  • 1 çay bardağı badem (Badem yerine isterseniz kestane koyabilirsiniz)
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 orta boy havuç
  • 3 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı üzüm
  • 1 fiske tarçın
  • 1fiske karabiber
  • Yarım çay kaşığı yenibahar
  • 1.5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 baş sarımsak

Tarif: Öncelikle eti hazırlayalım. Derin bir tencereye kuyruk yağını ekleyip kavurun. Kavrulduktan sonra kakırdaklarını alıyorum ben. Eğer kuyruk yağı sevmiyorsanız sıvı yağ da olur sorun değil. Ardından kızgın yağa eti ekleyip mühürleyin. Üzerine 1 su bardağı soğuk su ilave edip kısık ateşte 2.5 saat pişirin. Et pişince tuz ve çok az karabiber ilave edip eti kenara alın.

Şimdi bademleri hazırlayalım. Bunun için bademleri 10 dakika haşlayıp kabuğunu soyun. Aslında geceden bademleri ıslatırsanız ertesi gün kolayca soyabilirsiniz.

Pirinçleri ıslatalım. Pirinçleri tuzlu sıcak suda 2 saat bekletin.

Havuçları hazırlayalım. Julyen doğradığınız havuçları çok az zeytinyağında, 1-2 dakika soteleyin.

Pilavı pişirmaya başlayalım
Tencereye arpacık soğan ya da yemeklik doğradığınız soğanı ekleyin. Sıvıyağı da ilave edip soteleyin. Pirinci süzüp ilave edin. Kuş üzümünü, bademi, yenibaharı, tarçını, karabiberi ve tuzunu da ekleyip çok az kavurun. Başka bir pilav tencerenizin en altına eti yerleştirin. Üzerine sırasıyla hazırladığınız havucu ve nohutu yerleştirin. En üste de pirinçli harcı koyun.Elinizle ya da bir bardak yardımıyla hafif bastırararak sıkılaştırın.Bir baş sarımsağı yıkayıp fazla püskünü kesin, en dış katmanını ovalayın. Tencerenin ortasına dikkatlice yerleştirin. Varsa sıcak et suyu yoksa normal sıcak suyu da ekleyerek ocağın en kısık bölümünde pişmeye bırakın. Ortalama 45 dakikada suyu iyice çekene kadar pişirin.
15 dakika dinlendirdikten sonra ters çevirip servis edebilirsiniz.

Haydari de yanına çok yakışır...

HAYDARİ

Gerekli Malzemeler:

  • 2 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 2 dal dereotu
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 2 diş sarımsak

Tarif: Süzme yoğurdu geniş bir kaseye alıp çok az su ilave ederek güzelce çırpın. Sarımsak rendesini, tuzunu ekleyin. Küçük bir tavada tereyağını eritin. Eriyen tereyağının içerisine kuru naneyi ilave edin ve nane rengini yağa verince ocağın altını kapatın. Tereyağlı naneyi yoğurt karışımına ekleyip hızlı hızlı karıştırın. Homojen bir kıvam alınca tamamdır. Hazırladığımız haydariyi servis tabağına alıp çok az zeytinyağı ve doğranmış dereotuyla süsleyip servis edebilirsiniz.

Ve bir de hafif bir tatlı tamamdır.

REVANİ

Gerekli malzemeler (Büyük yuvarlak borcama göre)

  • 2 yumurta
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik yağ
  • Yarım su bardağı süt
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik yoğurt
  • 1.5 su bardağı irmik
  • 1 su bardağından 2 parmak fazla un
  • 1 kabartma tozu
  • 1 vanilin

Şerbet

  • 3 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su

Tarif: Yumurta ve şekeri geniş bir kaba koyup 3-4 dakika çırpın. Yoğurdu, sıvı yağı, sütü ekleyip çırpmaya devam edin. İrmiği, unu, kabartma tozunu ve vanilini de ilave edip 1 dakika çırpıp bırakın. Büyük yuvarlak borcamı tereyağı ile yağlayıp hamuru dökün. Soğuk fırında 180 derecede yaklaşık 30-35 dakika pişirin. O pişerken şerbeti hazırlayın. Şerbeti için gerekli malzemeleri tencereye koyun ve 15 dakika kaynatıp ocağın altını kapatın. Fırından çıktıktan 10 dakika sonra 2 kepçe sıcak şerbetten gezdirin. Kalan şerbeti ise soğuduktan sonra dökün. İşte bu kadar...

Tarifler bizden yapması sizden:) Hayırlı iftarlar şimdiden

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Bugün İftara Ne Pişirsem Diyenlere Günün Menüsü Lokanta Usulü Mercimek Çorbası Bulgurlu Tavuk Kapama Cacık Sakızlı Muhallebi
İftar Menüsü: Çeşmi Nigar Çorbası, Tavuk Tandır Kebap, Garnitürlü Pirinç Pilavı, İrmik Helvası
İftar Menüsü: Etli Mantarlı Güveç, Pirinç Pilavı, Yoğurt, Şerbetsiz Pudra Şekerli Saç Arası

Yemek Tarifleri Haberleri