Önce çorba ile başlayalım...
DOMATES SOSLU TARHANA ÇORBASI
- 6 yemek kaşığı domates sosu (buzluktaki domates sosunu yada konserve domates sosunu kullanabilirsiniz.)
- 1 diş sarımsak
- 3 yemek kaşığı tarhana
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 silme tatlı kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı zerdeçal
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kuru nane
- 3 su bardağı soğuk normal su
Tarif: Tencereye zeytinyağını, salçayı, domates sosunu, baharatları ve rendelenmiş sarımsağı ekleyip (evet aynı anda) 5-6 dakika karıştırarak kavurun. Üzerine tarhanayı da ekleyip 2-3 dakika daha sürekli karıştırarak kavurmaya devam edin.(Dibi tutmasın dikkat edin) Üzerine suyu da ekleyip 15 dakika orta ateşte pişirin. Tabiki varsa et suyu mutlaka ekleyin. Sıcak sıcak servis edin. Acı seviyorsanız bol acı biber ekleyin, çok güzel oluyor.
Ana yemeğe geçelim
BİBER DOLMASI (8 orta boy dolma biber için)
- 200 gr yağlı kıyma
- 1 çay bardağı pirinç
- Yarım çay bardağı pilavlık bulgur
- 1 adet soğan
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 tatlı kaşğı pul biber
- 1 çay kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı ucuyla karabiber
- 2 silme tatlı kaşığı tuz
- 1 adet domates rendesi (Yazdan yaptığınız konserve domates sosunu da kullanabilirsiniz.)
- Yarım çay bardağı su
Sosu için
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı salça
- 2 su bardağı sıcak su
Tarif: Öncelikle iç harıcını hazırlamaya başlayın. Bunun için eti deri bir kaba koyun. Yemeklik doğradığınız soğanı, salçayı, rendelenmiş domatesi, yıkadığınız pirinç ve bulguru, tuzu ve baharatları ilave edip güzelce harmanlayın. Harcı yumuşatmak için azar azar su ilave edin. Dolmaların içlerini çıkarın. Bir küçük tabağa 1 çay kaşığı kadar tuzu koyun.Dolmaları doldurmadan önce parmağınızla içini hafiften tuzlayıp, içini doldurun. Dolma biberlerin üzerine küçük doğradığınız domatesten bir parça yerleştirip tencereye dizin. Diğer taraftan dolmanın sosunu hazırlamaya başlayın. Sos için tavaya zeytinyağını koyun, ardından tereyağını ekleyin. Yağlar ısınınca salçayı ekleyip güzelce kavurun. Salçanın kokusu çıkınca kaynar su ekleyip, 2 dakika kaynatın. Ocağın altını kapatın. Tencereye sosun birazını dökün. Sos ile dolmalar aynı hizada olmalı. Fazla sosu ara ara ilave edebilirsiniz. Tencereyenin en üstüne pasta tabağınızı koyun (iç kısmı alta bakacak şekilde). Eğer sarma taşınız varsa tabağın üzerine koyun. Bu şekilde dolmalarınızın dağılmayacaktır. Ocağın altını açın. Suyu kaynadıktan sonra orta ateşte ortalama 40 dakika pişirin. Arada suyunu kontrol ediin ve gerekirse az sıcak su ilave edibilirsiniz. Afiyet olsun.
Kalabalıksanız malzemeleri 2 katına çıkarabilirsiniz.
Salata da olmazsa olmaz değil mi...
MEVSİM SALATA
Gerekli Malzemeler;
- 4-5 dal marul
- Yarım küçük mor lahana
- 1 adet orta boy havuç
- 1 adet orta boy turp
- 5-6 dal maydanoz
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı nar ekşisi
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
Tarif: Yeşillikleri güzelce yıkayıp suyunun süzmesini sağlayın. Mor lahanayı ince ince doğrayın. Üzerine tuz ve limon suyu ekleyip 3-4 dakika elinizle ovun. Eğer varsa mor lahana turşusunu da kullanabilirsiniz çok lezzetli olur. Havucu ve turpu soyup rendenin iri tarafıyla rendeleyin. Marulu ve maydanozu da doğrayın. Malzemeleri geniş bir salata kasesinde karıştırın. Nar ekisini, tuzu, limon suyunu, zeytinyağını küçük bir kasede karıştırıp servisten önce gezdirin.
Yapımı oldukça kolay pratik bir tatlı yapalım.
KOLAY KAYMAKLI ŞÖBİYET
Malzemeler;
- 1 paket baklavalık yufka 15 adet
- 100 gram tereyağı
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
Muhallebisi için:
- 100 gram kaymak
- 1 çay bardağı kadar antep fıstıgi
Şerbeti için;
- 2,5 su bardağı toz şeker
- 2,5 su bardağı su
- 1 dilim limon
Tarif: Bir tencereye bir dilim limonu, toz şekeri ve suyu koyup kaynamaya bırakın. Kaynayınca altını kısıp 15 dakika sonra ocağın altını kapatın. Küçük bir tavaya tereyağı ve sıvı yağı alıp eritin, yanmasın. Baklava yufkalarını tezgaha çıkarın. 2 yufkayı üst üste koyun yağlayın, tekrar iki yufkayı koyun yağlayın. Bu şekilde tüm baklavalar bitene kadar işlemi tekrarlayın. Enüste yağ sürmüyoruz. 15 kat tek parça olacak. Yufkayı bıcakla kare kare kesin. Her bir karenin ortasına 1 çay kaşığı kaymak koyun kaymağın üzerine antep fıstığı koyup üçgen olacak şekilde kapatın. Borcama uç kısımları diğerinin altına gelecek şekilde yerleştirin. Bu sayede açılmayacaklar. Fırça yardımıyla üzerlerini tereyağ ile yağlayın. Önceden ısıttığınız 180 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra 5 dakika nefeslesin ve ılık şerbeti dökün. Soğuyana kadar üzeri açık bir şekilde bekletin. Servis ederken antep fıstığı dökün.