2 litre çiğ sütü tencereye koyun. (Çiğ süt temin edemezseniz günlük süt de kullanabilirsiniz)
Sütünüz, fokur fokur kaynadığıktan sonra ara ara karıştırarak(imkanınız varsa sürekli karıştırarak) 20 dk kaynamasını sağlayın ve soğumaya bırakın
Yoğurt için ideal sıcaklık 45 derecedir . Eğer mutfak dereceniz varsa size kolaylık sağlayacaktır. Mutfak dereceniz yoksa telaş etmeyin . Serçe parmağınızı sütün içine batırarak da sıcaklığını test edebilirsiniz. Eğer yaklaşık 6-7 saniye boyunca sütün içinde yanmadan kalabiliyorsa sütünüz mayalanma sıcaklığına gelmiş demektir.
Ayrı bir kapta, 2 litre süt için 1 yemek kaşığı dolusu yoğurt mayasını 5-6 yemek kaşığı ılık sütten ekleyerek pürüzsüz kıvama gelmesini sağlayın. Karışımı ısısı 45 dereceye yakın olan el yakmayacak sıcaklıktaki süte yavaşça ekleyin. Yoğurdu yapmak istediğiniz kaba bu karışımı dökün.(Cam kavanoz, tencere, toprak kaplar, borcam tarzı kapaklı kaplar ideal olabilir.)
Not: Maya olarak her seferinde yoğurdunuzdan mayalık ayırın. Eğer yoğurt mayanız yoksa süzme yoğurdu da yoğurt mayası olarak kullanabilirsiniz.
Bu arada fırınınızı 45 derecede 5 dk ısıtın ve fırını kapatın. Kaplarınızın üzerine herhangi bir şey örtmeden fırına yavaşca yerleştirin. 7 saat fırının kapağını kesinlikle açmayın. 7 saat sonra fırından çıkardığınız kapları kapatmadan (üzer açık kalsın) direk buzdolabına yerleştirin. 7 saat sonra buzdolabında dinlenen yoğurdunuzun kapağını kapatabilirsiniz. Taş gibi susuz yoğurdunuz yemeye hazırdır.
Not:1: Kapları fırına yerleştirirken, fırından çıkarırken ve buzdolabına yerleştirirken yavaş hareket ettirin, çalkalamayın.
Not2: Kalabalık bir aileyseniz, 2 lt'den daha fazla sütten yoğurt yapmak isterseniz miktarları orantılı birşekilde artırın. Örneğin haftada bir kez yoğurt yapıp tüm hafta ev yapımı lezzetli yoğurtlarınızı tüketebilirsiniz.
Yoğurdun faydalarıyla ilgili "Yoğurt yemek için bir sürü nedeniniz var? İşte yoğurdun sağlığınız için faydaları?" başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.