Avokado neden bu kadar öneriliyor? Gerçekten faydalı mı?
Bir avokadonun yarısı 68 gr olup;
- 114 kalori
- 6 g diyet lifi
- 0,2 g şeker
- 345 miligram (mg) potasyum
- 5.5 mg sodyum
- 19,5 mg magnezyum
- 43 mikrogram (μg) A vitamini
- 1.3 mg E vitamini
- 14 μg K vitamini
- 0.2 mg B6 vitamini
- 6,7 g tekli doymamış yağ asitleri içerir.
Avokado tüketmeliyiz, çünkü ;
- Bağışıklık sistemini güçlendirir ve kansere karşı koruyucudur.
- Daha uzun süre tok tutup daha az kalori sağladığı için kilo vermenize yardımcı olur.
- İnsülin Direnci ve Diyabete Karşı Koruma Sağlar
- Önemli bir magnezyum kaynağıdır. Protein sentezini, kas kasılmasını ve kan şekeri seviyelerini düzenler.
- Güçlü bir K vitamini deposudur.
- Kalp-damar hastalığı, kolesterol ve trigliserit yüksekliği olanlar için doğal ilaçtır.
- İçerisindeki vitaminler sayesinde cilt sağlığı açısından oldukça faydalıdır.
- İyi bir potasyum kaynağı olduğu için böbrek hastaları için vazgeçilmez bir besindir.
- Yapılan araştırmalar, avokadonun antioksidan ve antienflamatuar özellikleri sayesinde cilt ve prostat gibi bazı kanser türleri ile savaşta etkili olduğunu göstermiştir.
- Artritin en yaygın türü olarak kabul edilen osteoartrit semptomlarını azaltmaktadır.
Avokado Nasıl Hazırlanır?
Olgunlaşan avokadoyu ortadan ikiye kesin. Ortasındaki çekirdeğini çıkarın. Dilimleyerek tüketebileceğiniz gibi kaşık ya da bardak yardımıyla kabuğundan ayırdığınız avokadoyu limon suyu, sarımsak, zeytinyağı ile püre haline getirebilirsiniz.. Avokadoyu hazırlarken ellerinizle soymanız meyvedeki antioksidanların korunması açısından oldukça önemlidir.
Avokadonun olgunluğunu elinizle anlayabilirsiniz. eğer yumuşaksa yemeye hazırdır. Avokadoyu hemen tüketmeyecekseniz buzdolabında saklayın(1 ay gibi uzunbir süre bu şekilde saklayabilirsiniz.) Sert bir avokadayu buzdolabına koymayın Sert bir avokadonun olgunlaşması için bir kaç farklı yöntem kullanabilirsiniz. Bunlardan en yaygın olanı gazete kağıdı yada kese kağıdının içine muz, elma ve avokadoyu koyup oda sıcaklığında bekletmektir. Avokadanız 2-3 gün içerisinde yemeye hazır olacaktır.
Kesilen avokadoyu nasıl saklayabiliriz?
Avokada kesildikten sonra çabuk bozulabilen bir meyvedir.Uygun saklama koşullarıyla kullanmayacağınız kadarını saklayıp daha sonra kullanabilirsiniz. Bunun için iç kısma limon ya da zeytinyağı sürüp hava almayacak şekilde havası alınmış kilitli poşette ya da cam kavonozda muhafaza edebilirsiniz.
Avokadoları buzlukta saklayabilir miyiz?
Bir kaç farklı yöntemle avokadoları buzlukta saklayabilirsiniz.
- 1.Yöntem: Avokadoya 1 çorba kaşığı limonu sıkın. Kilitli saklama poşetlerine koyup buzluğa atabilirsiniz.
- 2.Yöntem: Avokadoyu püre haline getirip,limon suyu ile karıştırın. Karışımı buz kalıplarına ya da buzdolabı poşetlerine koyarak buzlukta 6 ay saklayabilirsiniz. Özellikle smoothie için pratik bir yöntemdir.
Bunlarda ilginizi çekebilir;
Avokadolu, kilo aldırmayan, şekersiz, sağlıklı, puding tarifi |
Kaynak: foodfacts.mercola.com