Çok Sayıda Yiyecek İsraf Ediliyor! Besinlerinizi İsraf Etmeden Değerlendireceğiniz Yöntemler

Besinleri israf etmek oldukça can sıkıcı bir durum. Ve bunu önlemenin yolu ise hepimizin hayatında yapacağı bazı değişikliklerden geçiyor. İşte size çevre dostu mutfak için öneriler...

Araştırmalar, üretilen gıdanın üçte birinin her yıl çöpe gittiğini gösteriyor. Rakamlar çok şaşırtıcı.

Öncelikle yediğimiz şeyler ne olursa olsun bize ulaşmadan önce uzun bir yolcuktan geçiyori unutmayın. Kaynaklarımız da sınırsız değil.

Malesef gıda israfıyla bu durumun ne denli yok sayıldığını görebiliyoruz.

Bu konuda herkesin yapabileceğimiz şeyler elbetteki var. Yapılacaklar şeyler küçük gibi görünse de topluma yayıldığında etkisi büyük olacaktır merak etmeyin.

İlk olarak hepimiz üzerimize düşeni yapmalı olabildiğinde az atık oluşturarak, var olan atıkları mümkün olduğunca tekrar kullanmakla başlayabiliriz.

Biz de üzerimize düşeni yapıp gıda atıklarından maksimum yarar sağlamanın yollarını sizler araştırdık.

Bu haberimizden sonra sizin de bunlara dikkat edip doğaya faydalı olacağınızı biliyoruz. Bu dünya hepimizin!!!

İşte size mutfaktaki geri dönüşüm fikirleri

Öncelikle ihtiyacınız kadar yiyecek alın

Gıda israfının en aza indirgemenin yolu alışverişten geçiyor. Planlı harekete ederek neler tüketebileceğini göz önüne alıp ona göre alışveriş yapın. Baktınız kullanamayaksınız uygun saklama yöntemini kullanarak derin donduruya atın.

Meyve ve sebzelerin kabukları değerli, çöpe atmayın!

Örneğin muz kabuğu en az muzun kendisi kadar faydalı. Muz kabuğu ile ilgili yazımıza bakabilirsiniz.

Meyve kabuklarından ev yapımı sirke yapmak da hiç zor değil. Biraz araştırma yapmanız yeterli. Bu sirkeyi özellikle temizlikte kullanarak evinizin mis gibi kokmasını sağlayabilirsiniz.

Kabukları meyve çayları yaparak da tüketebilirsiniz. Özellikle elma kabuğunu tarçın ile mutlaka değerlendirin.

Limon ve portakal kabuğunu rendeleyip buzluğa koyabilir, pastalarınıza lezzet katabilirsiniz.

Limon kabuğunu ayrıca direk bulaşık makinesine koyabilir, bulaşıklarınızın daha temiz olmasını sağlayabilirsiniz.

Meyve kabukları ev yapımı oda spreyleri yapmak için de değerlendirilebilir, ne dersiniz?

En sık tükettiğimiz besinlerden biri de patates. Patatesin kabuğunu kızartmayı hiç denediniz mi?

Ceviz kabuğunun faydaları da yadsımayacak kadar çok. Biraz araştırma yapmanız yeterli.

Sebze kabuklarını fırında kurutup rondoda geçirerek kendi sebze çeşninizi hazırlamaya ne dersiniz?

Karpuz gibi yiyeceklerin reçel yapıldığını biliyor muydunuz?

Alternatif tıp size yardım edecek! Herşey çöpe atılmaz!

Mesela kiraz sapı, alternatif tıpta sıkça kullanılır. Ne hikmezse genelde meyvesini yiyip sapını çöpe atarız. Ama kiraz saplarını kurutup toksinlerin vücuttan atılması amacıyla kullanmak gibi faydalarını duyunca belki hiç çöpe atmayacaksınız.

Ayrıca içtiğiniz kahve telvesini cilt maskesi yapımında kullanabilirsiniz. (Sitemizde yer alan Ten rengini açan etkili ve doğal cilt beyazlatma maskesi, Ev yapımı zeytinyağlı kahve telveli sihirli maske tarifleri de size fikir olabilir.)

Mutfakların olmazsa olması yumurtanın kabuğuda ziyan etmeyin!

Haşladığınız yumurtanın suyunun ve kabuğununun bitkiler ve çiçekler için faydalı olduğunu biliyor musunuz? Özellikle çiçek çoşturan tariflerde hep yumurta kabuğunun kaynatılıp suyunun kullanıldığını unutmayın.

Bayat ekmeleri değerlendirmenin pek çok yolu var!

Örneğin Bayat ekmek köftesi lezzetiyle sizi şaşırtacak emin olun.

Kahvaltılarınız için bayat ekmek omleti de ekmekleri değerlendirmenin başka bir yolu.

Baktığınız ekmeklerinizi tüketmeyeceksiniz buzluğa atabilir, ya da kurutup galeta unu yapabilirsiniz. Biraz istemek çözümleri beraberinde getiriyor emin olun.

Çorbalarınıza, salatalarınıza kıtır ekmek yapmaya ne dersiniz?

Meyve çekirdeklerini es geçmeyin!

Çekirdekte hayat saklıdır unutmayın. Meyvelerin çekirdeklerini bir yerde biriktirip dışarıya çıktığınızda bir topraya koymayı alışkanlık haline getirebilirsiniz.

Gübre yapma zor değil

Hiç vaktiniz yoksa meyve ve sebze atıklarını diğer çöplerden ayırıp ayrı bir kapta biriktirin ve toprağa koyun. Kompost olarak da bilinen bu yöntemle toprağın daha verimli olmasını sağlayabilirsiniz

Bunun dışında doğaya faydalı olmak için

  • Plastik kullanımınızı azaltın. Örneğin her dışarıya çıktığınızda su almaktansa yanınızda su şişesi taşıyın.Tek kullanımlık malzemelerden uzak durun
  • Kalan pilavlarınızı dolmaya çorbaya ekleyin.
  • Fazla lahana vs varsa turşu yapın.
  • Kereviz sapını et suyu yaparken ya da çorbalarda, yada suyunuzu lezzetlendirmek için kullanabilirsiniz

Bunlar dışında sizin de önerileriniz varsa bizimle paylaşın. Fikirleriniz bizim için önemli.

Bu dünya hepimizin. Sağlıklı ve temiz bir çevre için hepimiz el ele vermeliyiz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberler Haberleri